
Sülünler Tarımda Yeni Bir Dönemin Kapısını Aralıyor
Selçuk Üniversitesi, bilimsel ve sosyal projeleriyle dikkat çekerken, sülün yetiştiriciliğinde de Türkiye’ye örnek oluyor. Biyolojik mücadelede kullanılabilecek sülünlerle çevreci tarımın önü açılıyor.
Selçuk Üniversitesi, 1993 yılında kurduğu Sülün Yetiştiriciliği Ünitesi ile hem nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşların korunmasına katkı sağlıyor hem de bu canlıların biyolojik mücadelede kullanımına yönelik öncü çalışmalar yürütüyor.
Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, dünyada 49 farklı sülün türü olduğunu ve büyük bir kısmının neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Üniversitemizde Kafkas sülünü yetiştiriyoruz. Bu türün yumurta verimi oldukça yüksek” dedi.
Yılda 60 yavru alınabiliyor
Prof. Dr. Kırıkçı, “Çiftliğimizde damızlık sülünlerden elde ettiğimiz yumurtalardan civciv çıkartıyoruz. Bir dişi sülünden yılda yaklaşık 60 yavru elde edebiliyoruz. Aynı zamanda burası öğrencilerimiz için önemli bir uygulama sahası” diye konuştu.
Kahverengi kokarcaya karşı doğal çözüm: Sülün
Sülünlerin tarımda biyolojik mücadelede kullanılabileceğine dair ilk çalışmaları yaptıklarını belirten Kırıkçı, “Karadeniz’de fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede sülünlerin etkili olabileceğini gözlemledik. Çiftliğimizdeki sülünler bu böcekleri iştahla tüketti. Bu da bize kimyasal ilaç kullanmadan zararlılarla mücadele edilebileceğini gösteriyor” dedi.
Amasya’da da sülün çiftliği kuruldu
Prof. Dr. Kemal Kırıkçı’nın danışmanlığında, Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokulu'nda da sülün çiftliği kuruldu. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Bu projeyi Kırıkçı hocamızın tecrübeleriyle hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Sülün yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı ve bu hayvanlar üzerinde bilimsel çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Selçuk Üniversitesi, çevre dostu uygulamaları ve bilimsel öncülüğü ile dikkat çekerken, sülünlerle tarımda doğal mücadele yöntemlerini geliştirme yolunda da önemli bir adım atıyor.
Kaynak: