Sultangazi'de "Büyük Rumeli Buluşması"

Sultangazi'de "Büyük Rumeli Buluşması"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Şentop:- "Dünyanın her yer tarafında yaşayanlar, kökenleri ne olursa olsun bu toprakları ümmetin ve milletin ana kucağı olarak biliyor"

İSTANBUL (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Dünyanın her yer tarafında yaşayanlar, kökenleri ne olursa olsun bu toprakları ümmetin ve milletin ana kucağı olarak biliyor." dedi.

Şentop, Sultangazi'de Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu ve Sultangazi Belediyesi'nin düzenlediği "Büyük Rumeli Buluşması"ndaki konuşmasında, kendisinin de bir Rumeli muhaciri olduğunu söyledi.

Anadolu'nun tarih boyunca göçlerin ve hicretlerin yaşandığı bir yer olduğunu belirterek, "Her yerde başı sıkışan Türkiye'ye hicret ediyor. Bunların içinde Türkler, Araplar da var. Saddam döneminde Kuzey Irak'a karşı operasyonlar başlatıldığında Türkiye sınırlarını açmıştı. O dönemde gelen Kürt kardeşlerimiz Türkiye'ye sığındı. 1989'da Bulgaristan'da sıkıntı olduğunda Türkiye'ye gelindi. Kafkasya'dan ve Kırım'dan gelenler var. Dünyanın her yer tarafında yaşayanlar, kökenleri ne olursa olsun bu toprakları ümmetin ve milletin ana kucağı olarak biliyor." diye konuştu.

Şentop, Rumeli'den sadece beşeri unsurun değil, medeniyetin de göç ettiğini kaydetti.

- "Bu tür etkinliklerde birlik ve beraberlik pekişiyor"

Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Varol, böyle bir organizasyonda bir araya gelmekten son derece memnun olduklarını aktararak, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay'a teşekkürlerini iletti.

Aynı coğrafya altında bir arada yaşayanlar arasında dostluk köprüleri kurulduğunu belirten Varol, bu tür tanıtım günlerinde birlik ve beraberliğin pekiştiğini söyledi.

Varol, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"İlk Türkçe lügatın yazarı Şemseddin Sami'nin Arnavutluk'undan, 'Ölmeye hazır olanlar, ölmeye hazır olmayanlara karşı galip gelirler.' diyen Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in Bosna'sından, cihan pehlivanı Deliormanlı Koca Yusuf'un Bulgaristan'ından, 'Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.' diyen Mehmet Akif Ersoy'un Kosova'sından, Üsküplü Yahya Kemal'in Makedonya'sından, Peygamber Efendimiz'in müjdesine mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmet'in Trakya'sından, 'Bağımsızlık, uğruna ölmesini bilen toplumların hakkıdır.' diyen Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik-Batı Trakyası'ndan sizlere selamlar getirdik."

Varol, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Erol Olçok'un eşi Nihal Olçok'un da etkinlikte kendilerini yalnız bırakmadığını belirterek, kendisine minnettar olduğunu dile getirdi.

- 3 ton Boşnak böreği dağıtıldı

Sultangazi etkinlik alanındaki programın devamında vatandaşlara 3 ton Boşnak böreği ve Trakya'dan getirilen pirinç dağıtıldı.

Balkanlar'a özgü halk oyunlarından örnekler icra edilen etkinliğe, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik, bir hafta sürecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :