Sultan II. Abdülhamid'in vefatının 99. yılı

Sultan II. Abdülhamid'in vefatının 99. yılı

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Bıyıklı:- "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mücadelesi ve davası da Abdülhamid Han ile aynıdır. Türkiye'nin yüzyılını doğru okuduğumuzda hakikatler daha net ortaya çıkacaktır"

İSTANBUL (AA) - Osmanlı Devleti'nin 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamid Han, vefatının 99. yılında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesinin düzenlediği etkinlikle anıldı.

Etkinlikler kapsamında, Çemberlitaş'ta bulunan II. Mahmud Türbesi'ndeki kabri ziyaret edilen II. Abdülhamid Han için Kur'an-ı Kerim okunarak, dua edildi.

Burada konuşan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, bugünlerde Abdülhamid Han'ın başından geçenlerin benzerinin yaşandığını belirterek, "Abdülhamid Han'ı, bugün anmak pek çok anlam içeriyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın mücadelesi ve davasının Abdülhamid Han ile aynı olduğunu ifade eden Bıyıklı, "Türkiye'nin yüzyılını doğru okuduğumuzda hakikatler daha net ortaya çıkacaktır. Necip Fazıl'ın da dediği gibi Abdülhamid'i anlamak her şeyi anlamak olacaktır. Yeni nesillere Abdülhamid Han'ı anlatmak, onu tanıtmak amacıyla bu programların sayısını arttıracağız." diye konuştu.

Türbe ziyaretinin ardından Çemberlitaş'taki TYB İstanbul Şubesinin merkezi Kızlarağası Medresesinde, "Sultan II. Abdülhamid'i anlamak her şeyi anlamaktır" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan "Eserleri ve Hizmetleriyle 2. Abdülhamid" kitabının yazarı Aydın Talay, II. Abdülhamid Han'ın mazlum bir sultan olduğunu dile getirerek, Abdülhamid'in, 8 yaşında annesini, 18 yaşında babasını kaybettiğini anlattı.

Talay, II. Abdülhamid Han'ın hizmetleriyle zor durumdaki imparatorluğun çöküşünün uzun yıllar geciktirildiğini hatırlatarak, Sultan Abdülhamid'in fotoğraf ve telefon gibi devrin yeni gelişen teknolojilerini, ortaya çıkışlarının daha ilk yıllarında Osmanlı Devleti'ne getirten yenilikçi bir padişah olduğunu ifade etti.

"Dahi bir devlet adamı" olarak nitelendirdiği II. Abdülhamid Han'ın özellikle İngilizler başta olmak üzere dış mihrakların Osmanlı Devleti aleyhinde sürdürdüğü kampanya ve kumpaslara karşı yürüttüğü akılcı siyasetle devletini müdafaa ettiğini anlatan Talay, "Kızıl Sultan" diye saldırdıkları 2. Abdülhamid Han'a düşmanlarının bile hayranlık duyduğunu kaydetti.

Talay, II. Abdülhamid Han'a siyonizm ve Batılı ülkeler başta olmak üzere pek çok yerden saldırıldığını dile getirerek, Abdülhamid'in karanlık mihraklarca kötü gösterilmek istendiğini ve Türk milleti tarafından yeterince bilinemediğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler