Sudan hükümeti ve muhalifler arasındaki barış müzakereleri

Sudan hükümeti ve muhalifler arasındaki barış müzakereleri

Sudan hükümeti ile Afrika Misyonu arasında Sudan'da kalıcı barış için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı

ADDİS ABABA (AA) - Sudan hükümeti ile Afrika Misyonu arasında Sudan'da kalıcı barış için bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Sudan hükümeti ve muhalifler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da devam eden barış müzakereleri kapsamında Sudan Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Mahmud ile Afrika Misyonu Başkanı Thabo Mbeki arasında bir anlaşma imzalandı.

Muhalif grupların ise anlaşmayı daha sonra imzalamayı taahhüt ettiği, Mbeki'nin de muhaliflerle kapalı görüşmelere başladığı kaydedildi.

Sudan Devlet Başkan Yardımcısı Mahmud anlaşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Mbeki'nin başkanlığındaki Afrika Misyonu'nun kalıcı barışın sağlanması, çatışmaların sona ermesi, halkın sıkıtılarının giderilmesi ve milli uzlaşıya katılımın sağlanması için sunduğu öneriyi imzaladıklarını belirtti.

Bazı çekincelere rağmen anlaşmayı imzaladıklarını ifade eden Mahmud, "Sudan halkı arasında uzlaşı her şeyden daha önemli. Silahlı gruplar ile Ümmet Partisi'nin de bu yol haritasını bir an önce imzalayacağını umuyorum." dedi.

Sudan hükümeti ve muhalif gruplar arasındaki barış müzakereleri Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da cuma günü başlamıştı.

İki kanaldan devam eden müzakerelerde, ilk kanalda Sudan hükümetini Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Mahmud, Kuzey Halk Hareketi Genel Sekreteri Yasir Arman temsil ederken, ikinci kanalda hükümeti Emin Hasan Ömer, muhalifleri ise Adalet ve Eşitlik Hareketi Başkanı Cibril İbrahim, Sudan Kurtuluş Hareketi Başkanı Suliman Arcua Minnavi ve Ümmet Partisi Genel Başkanı Sadık el-Mehdi temsil ediyor.

Sudan'ın Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik Hareketi", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor.

Söz konusu üç hareket, uluslararası desteğe rağmen 2011 yılında Katar gözetimindeki barış vesikasını imzalamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :