"Suçlamada bulunan CHP'lilerin özür dilemesi lazım"

"Suçlamada bulunan CHP'lilerin özür dilemesi lazım"

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak: - "Bu manipülasyon ve oy çalma meselesi, bizim her seçim öncesi karşılaştığımız bayat bir filmdir. Artık kimse bunu yemiyor. Manipülasyon iddialarıyla bir yere varamayacaklarını anlayınca sustular. Her seç

İSTANBUL (AA) - Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, manipülasyon ve oy çalma meselesinin her seçim öncesi karşılaşılan bayat bir film olduğunu belirterek, "Anadolu Ajansı (AA), işini yaptı. O suçlamalarda bulunan CHP'lilerin kesinlikle kamuoyu önüne çıkıp ilgili kurumlardan özür dilemeleri gerekiyor." dedi.

Albayrak, seçim sonuçlarının manipülasyon sonucunda değiştirilmesinin teknik olarak mümkün olmadığını, bu konuda birçok CHP'li yetkilinin önce bu minvalde açıklama yaptığını söyledi.

Anadolu Ajansı'na yönelik suçlamalarda bulunan CHP'lilerin çıkıp özür dilemesi gerektiğini hatırlatan Albayrak, Anadolu Ajansı'nın, işini yaptığından ötürü ithamlarla karşılaşmasının haksızlık olduğunu kaydetti.

Seçim öncesinde herkesin sandık başına gitmesi için çağrı yapan CHP'lilerin, oy çalma ve manipülasyon yapılmasını imkansız kılacak bir sistem kurduklarına ilişkin açıklamalarını anımsatan Albayrak, "Özgür Özel, zaman zaman bundan bahsetti. 'Bizim muazzam bir sistemimiz var. Kimse merak etmesin. Oyların çalınması mümkün değil.' CHP'nin avukatlarından birisi de çıktığı televizyon programında benzer şeyler söyledi. İkincisi sistemin teknik detaylarını iyi biliyorum. Dışarıdan sandıklara müdahale mümkün değildir. Çünkü her partinin sandık başında müşahitleri var. Orada söz birliği edilerek neticeler Yüksek Seçim Kurulu'nun ilgili birimlerine aktarılıyor." diye konuştu.

AA veya aynı organizasyonu yapan devletin başka bir kurumunun bir nevi YSK'ye paralel bir sistem kurduğunu, sonuçları ise daha hızlı alarak yayımlayabildiğini anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"25 Haziran'da Muharrem İnce, ellerindeki ıslak imzalı sonuçların YSK sonuçlarıyla aynı olduğunu ifade etti. Bu AA'nın sonuçlarıyla CHP'nin elindeki ıslak imzalı sonuçlar arasında bir fark olmadığı anlamına geliyor. Bu açıklamanın ardından şunları söylüyorum. Bir gün önce bazı CHP'li yetkililer, çıkıp devlet kurumlarını ve AA'yı suçladı. Şimdi ise 'Fark yok.' diyorlar. Peki bu kadar basit mi? Böyle mi bitecek?"

Devlet kurumlarına ağır suçlamalarda bulunan CHP'lileri, AA ve YSK'den özür dilemeye davet eden Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunlar sıradan insanlar değil. Yetkili ve sorumlu makamlarda bulunuyorlar. Bir gün önce zerre kadar sorumluluk duymadan ithamda bulunuyorlar. Şu andan o suçlamada bulunanlar müfteri durumundalar. Ayrıca o gece kimin manipülasyon yaptığını gördük. Bu manipülasyon ve oy çalma meselesi, bizim her seçim öncesi karşılaştığımız bayat bir filmdir. Artık kimse bunu yemiyor. Madem manipülasyon var, neden CHP'liler bunun üzerine gitmiyor? Manipülasyon iddialarıyla bir yere varamayacaklarını anlayınca hepsi sustu. Her seçimde bunu yapıyorlar. Buna bir son vermeleri gerekiyor. Anadolu Ajansı, işini yaptı. O suçlamalarda bulunanlar CHP'lilerin kesinlikle kamuoyu önüne çıkıp ilgili kurumlardan özür dilemeleri gerekiyor."

- "Siyasilerin özür dilemesi gerekir"

Yeni Akit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Karahasanoğlu, Anadolu Ajansı'nın ilçe seçim kurulları, il seçim kurulları, YSK ve siyasi partilerin genel merkezindeki muhabirleri aracılığıyla seçim sonuçlarını takip etmesi ve çok kısa sürede abonelerine ulaştırmasının adeta Amerika'yı yeniden keşfetme gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.

Karahasanoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Yanlış olan nedir? Niye eleştiri getiriliyor anlamak mümkün değil. İstanbul'un neticeleri mi önce verilsin, İzmir'in mi? İstanbul önce verilirse iktidar, İzmir önce verilirse muhalefet açık ara önde gibi görünür ama her ikisi de Türkiye genelini yansıtmaz. Türkiye genelini ne yansıtır? İstanbul ve İzmir'in birlikte eklendiği sonuçlarla yansıtılır. Bu yapılamadı ise sıkıntı vardır ama şunu da kabul edelim. Bu eklemeler, iki saatlik, üç saatlik zaman dilimlerinde yaşanılan gecikmeler değil. Seçimin tümünün neticesi, zaten 23.00 gibi şekillendi. Dolayısıyla birbirimizi kandırmaya gerek yok. Sadece İzmir neticeleri, Türkiye sonuçları diye verilecek hali yok. İstanbul neticeleri için de aynı şeyi söylemeliyiz. Kısa sürede nihai sonuçlar verildiğine göre, İzmir önce idi, İstanbul önce idi tartışması, kısır tartışmadır."

Bir saatlik kısmi sonuçlar üzerinden itirazda bulunmanın dürüstçe bir yaklaşım olmadığını kaydeden Karahasanoğlu, şöyle konuştu:

"Nihai noktada sonuçlar doğru verilmiş. Erken saatlerdeki sonuçlarla uyumsuz bir sonuç da çıkmamış. Nihai sonuçların verilmesinde de bir günlük bir ara yok. Hemen iki üç saat içinde tüm sonuçlar zaten ortaya çıkmış. O ara saatlerde, itiraz eden partiler açısından bir olumsuzluk da yaşanmamış. Neticede kazanamamışlar."

Anadolu Ajansı'na ithamda bulunan siyasilerin özür dilemesi gerektiğini belirten Karahasanoğlu, ajansın manipülasyon yaptığına yönelik iddialarla ilgili olarak şunları söyledi:

"Manipülasyon dediğiniz şey, uzun süreli olması gerekir ki yapana bir faydası olsun. Manipülasyon olduğuna inanmıyorum ama var diyenlere sorayım: Farz edelim kasıtlı olarak İzmir sonuçları girilmedi, İstanbul ve iktidarın daha güçlü olduğu diğer iller daha önce girildi. Peki bu ne kadar sürdü? En geç 1,5- 2 saat sonra muhalefet partilerinin güçlü olduğu iller de girilmiş ise buradaki kavga niye? İtiraz niye? Kaldı ki, sadece Türkiye geneli diye bir sonuç verilmiyor. Hangi ilin sonucu olduğu açıkça belirtilmiş. Rakamlarda oynama yok. Bunun neyine itiraz ediliyor anlamak mümkün değil. Muharrem İnce'nin dediği gibi itiraz edenlere hatırlatayım, aradaki fark birkaç yüz bin değil beyler, 10 milyon! Burada kim, ne manipülasyonundan bahsediyor?"

Anadolu Ajansı'nın seçim verilerinin erken vermesinin önemine değinen Karahasanoğlu, "Televizyon ve internet siteleri ile yarışan yazılı basın için tabii ki hız çok önemli. Sonuçta baskıya giriş saatimize kadar nihai neticelerin gelmesi çok önemliydi. Televizyon ve internet sitelerinin her an her gelişmeyi verme imkanı olması, yazılı basının ise belli bir saatten sonra artık baskıya girmiş olması dezavantajından dolayı gelişmeleri verememesi yazılı basın olarak bizim aleyhimizeydi. Ancak nihai neticeler, baskıya girmeden önce geldiği için bu olumsuzluk eski seçimlere göre nispeten yaşanmadı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

- "Devletin ajansı bu seçimde bütün ön yargıları kırdı"

FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk de kamuoyunda özellikle bir kesimde AA'nın sonuçları maniple edeceğine dair biraz da devletin ajansı olması münasebetiyle bir ön yargı oluştuğunu, medya mensupları ile siyasilerde de böyle bir kuşkunun var olduğunu ifade etti.

Seçim gecesi yayın kuruluşlarına sürpriz gelenin AA'nın şimdiye kadar olmadığı gibi seçim yasaklarıyla birlikte data geçmesi olduğunu dile getiren Şentürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Eskiden doğuda sandıklar açıldığında hemen data geçmeye başlardı AA. Bu kez yayın yasağı başlamadan 15 dakika önce veri girişi başladı. Bunu anlamlandırmaya çalıştık seçim gecesi. Bir algı iddiası vardı, herhalde bunu kırmak ve öncesinde spekülasyonlara yol açmamak için yapılıyor diye düşündük. 18.45'te datalar geçilmeye başlanırken, siyasi partilerden de zaman zaman sonuç aldık. Ama şunu gördük, AA'da açılan sandık sayısı ile diğer tarafta açılan sandık sayısı uyuşmuyor. Bir süre sonra şunun farkına vardık; siyasi partilerin merkezleri bu dataları AA'dan daha yavaş giriyor. İstanbul'da AA sandıkların yüzde 50'sini açtığında, CHP'nin data merkezinde yüzde 20 açılmıştı."

Siyasi partilerin daha sonra aradaki data girişi eşitlenmeye başlayınca AA'nın rakamları ile kendi rakamları arasında bir tutarsızlık görmediğini ifade eden Şentürk, şunları kaydetti:

"Ben, AA'nın bu seçimde bu iddialara en iyi yanıtı verdiğini düşünüyorum. Bir kere bu anlamda rüşdünü ispatlamış oldu. Kayda değer bir itiraz gelmedi. Şartlanmışlığın, ön yargının etkisiyle 'maniple ediliyor' eleştirileri geldi. Hatta bize bile 'Neden AA'nın sonuçlarını veriyorsunuz?' diye söylemler geldi. Ama biz sağ duyulu yayıncılık gereği, ona göre davrandık. Bu konuda ön yargılı olmanın yanlış olduğunu düşünüyordum. Sonuçta devletin ajansı bu seçimde bütün ön yargıları ve kuşkuları kırdı, seçimin sonuçlarını sağlıklı biçimde duyurdu. Hem biz aboneler olarak rahat ettik hem de AA iyi bir güvenilirlik kazandı, başarı elde etti."

Şentürk, ön yargıların, kuşkulu bakışın yanlış olduğunu, AA'nın kendisi hakkında ön yargılı davrananlara gereken yanıtı verdiğini dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :