Şubatta küresel petrol arzı düştü

Şubatta küresel petrol arzı düştü

Uluslararası Enerji Ajansına göre, küresel petrol arzı, şubatta bir önceki aya göre, günlük 180 bin varil düşüşle 96,5 milyon varile geriledi

ANKARA (AA) - Şubat ayında küresel petrol arzı günlük 180 bin varil gerileyerek 96,5 milyon varil oldu.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "Aylık Petrol Piyasası Raporu"na göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, şubatta bir önceki aya göre günlük 90 bin varil düşüşle günlük 32,61 milyon varil oldu. OPEC dışı ülkelerin üretimi ise günlük 90 bin varil düşüşle günlük 57,1 milyon varile geriledi.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerdeki üretimin yavaşalamasıyla, küresel petrol arzı şubatta günlük 180 bin varil düşüşle, günlük 96,5 milyon varile indi. Şubatta küresel petrol arzındaki gerilemeye rağmen, geçen yılın aynı ayına göre günlük 1,8 milyon varil fazla üretim gerçekleşti.

Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın artan petrol üretimi, Irak, Nijerya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleşen düşük üretimle bir miktar dengelendi. OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan ise şubatta petrol üretimini bir önceki aya göre sabit tuttu.

Suudi Arabistan, Venezuela, Katar ve Rusya, 16 Şubat'ta bir araya gelerek petrol fiyatlarını dengelemek için üretimi sabit tutma kararı almıştı. IEA, üretimi dondurma kararının etkilerinin hemen görülmeyeceğini ancak düşük fiyatların üretici ülkeleri beraber çözüm aramak adına harekete geçirdiğini savundu. Bu konunun mart sonunda tekrar gündeme getirileceğine işaret ediliyor.

OPEC dışı ülkelerin günlük 57,1 milyon varil üretimi, geçen yıl şubat ayı üretiminin 250 bin varil altında kaldı. IEA tahminlerine göre, bu yıl OPEC dışı ülkelerin ortalama üretimi günlük 57 milyon varil olacak.

Rapora göre, bu yıl küresel petrol talebi günlük 1,2 milyon varil artışla günlük 95,8 milyon varil olacak. Günlük 32,7 milyon varille en yüksek talep Asya Pasifik ülkeleri kaynaklı olurken, bunu günlük 31,2 milyon varil taleple Amerika kıtası izleyecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :