"Su kaynaklarında azalma söz konusu"

"Su kaynaklarında azalma söz konusu"

NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın:- "Artan sıcaklık, küresel iklim değişikliği gibi son 20 yıldır konuşulan konular dikkate alındığında, bizim bölgemizdeki su ihtiyacının artmasına karşılık su kaynaklarında azalma söz konusu"

KONYA (AA) - Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, "Artan sıcaklık, küresel iklim değişikliği gibi son 20 yıldır konuşulan konular dikkate alındığında, bizim bölgemizdeki su ihtiyacının artmasına karşılık su kaynaklarında azalma söz konusu." dedi.

Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin özellikle de Konya bölgesinin her dönemde kıtlığını hissettiği suya olan ihtiyacının, her geçen gün önemli ölçüde arttığını söyledi.

Bu sorunun daha da kötü boyutlara ulaşmaması için suyu verimli kullanarak vatandaştan idarecilere kadar herkesin kendi alanıyla ilgili tedbirleri alması gerektiğini belirten Aydın, Konya'nın, 2 milyonu aşkın nüfusu, gelişmiş sanayi kuruluşları ve büyük tarım alanlarıyla ciddi su kaynaklarına ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de metrekareye yıllık 600-650 kilogram yağış düşerken bu oranın bölgede 300 kilogram civarında olduğunu aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Bu nedenle Konya su kıtlığını her zaman hissetti. Suyun dikkatli kullanılması ve vatandaşların suyu israf etmemesi çok önemli. Suyla ilgili tesislerin güncellenmesiyle su kaçak ve kayıplarının önlenmesi ciddi gerekliliktir. Artan sıcaklık, küresel iklim değişikliği gibi son 20 yıldır konuşulan konular dikkate alındığında, bizim bölgemizdeki su ihtiyacının artmasına karşılık su kaynaklarında azalma söz konusu. Dolayısıyla su kaynaklarının verimli kullanılması, kirletmelere karşı korunması, sulama sistemlerinin basınçlı sistemlere dönüştürülmesi önem arz ediyor."

Aydın, uzun süredir bitirilemeyen Konya Ovası Projesi'nin (KOP) son 10 yılda neredeyse tamamlanma aşamasına getirildiğini ve projede iki yıla kadar sona gelineceğini vurguladı.

Ovanın çok geniş tarım alanlarına sahip olduğunu ve KOP kapsamında aktarılacak suyun da verimli şekilde kullanılmaması durumunda yetersiz kalacağını anlatan Aydın, "İsrafın önlenmesi ve suyun verimli kullanılmasının yanında daha az su ihtiyacı olan bitkilerin tarım alanlarında yetiştirilmesinin sürdürülebilir su yönetimi bakımından bölgede ileride çok daha büyük su kıtlığı yaşanmaması açısından çok önemli bir konu. Suyu verimli kullanmazsak 10 yıl sonra çok daha büyük su sıkıntısıyla karşılaşma riskimiz var. Nimetin kıymetini bilip ona göre kullanmamız ve 'Benim yapacağım tasarruftan ne çıkar?' diye düşünmememiz gerekiyor." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :