Su bitti, tarım tehlikede: Çanlar Konya için çalıyor
Konya Ovası’nda kuraklık ve aşırı yer altı suyu kullanımı tarımı olumsuz etkiliyor. Prof. Dr. Fetullah Arık, “Kaçak kuyular, yer altı su seviyesini hızla düşürüyor, obruklar artıyor” uyarısında bulundu.
Türkiye genelinde tarım alanları, hasat döneminde etkili kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Özellikle tahıl ambarı Konya Ovası, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulama nedeniyle ciddi riskler yaşıyor. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yer altı su seviyesinin 400 metre üzerine çıktığını belirtti.

Prof. Dr. Arık, “Son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşadık. Hem yaz kuraklığı hem de kış kuraklığı var. Mevcut kuyulara ilave borular eklenmesine rağmen su bulunamıyor, bazı bölgelerde ise 300-400 metre derinlikteki kuyularda bile yer altı suyu kalmadı” dedi.

Su tasarrufuna dikkat çeken Arık, tarımda suya duyarlı üretim modellerine geçilmesi gerektiğini vurguladı:
“Havzada daha çok su isteyen tarım ürünlerinden, daha az su tüketen ürünlere yönelmeliyiz. Şeker pancarı, mısır, ayçiçeği ve yemlik bitkiler önemini koruyor, ancak su kaynaklarımız kritik seviyede” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Arık, kaçak kuyu kullanımının tehlikelerine de dikkat çekti:
“Havzadaki suyun önemli kısmı tarım tarafından kullanılıyor ve kaçak kuyular kontrolsüz. Bu durum su kalitesini düşürüyor ve yer altı su seviyesini hızla azaltıyor. Kaçak kuyuların bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.

Kuraklığın olumsuz etkileri obruk ve yüzey yarıklarında de görülüyor. Arık, “Geçen yıl 40’ın üzerinde obruk oluştu, bu yıl kayıtlı olarak 12 obruk meydana geldi. Havza kenarlarında yüzey yarıkları oluşuyor, tarım alanları daralıyor ve yerleşimler tehlikede” uyarısında bulundu.
Uzmanlar, kuraklığın ve bilinçsiz su kullanımının acil önlemler alınmasını gerektirdiğini belirtiyor. Tarım kesimi, kentler ve sanayi, suyu daha tasarruflu kullanmak zorunda.
Kaynak:
