STK'lar ramazanda "hayırseverlikte" yarışacak

STK'lar ramazanda "hayırseverlikte" yarışacak

"11 ayın sultanı'' ramazana sayılı günler kala, STK'lar, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için hazırlıklarını tamamladı- İHH Başkanvekili Dede:- "Bağışçılarımızın bize ulaştırdığı fitre ve zekatların dağıtımını gerçekleştireceğiz. Ba

İSTANBUL (AA) - KENAN IRTAK - HASAN HÜSEYİN KULAOĞLU - Sivil toplum kuruluşları (STK), bağışçıların desteğiyle "11 ayın sultanı" ramazanda, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürecek.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, ramazan ayı çalışmalarını "Kardeşliği Hisset" sloganıyla başlattı.

Yaklaşık 24 yıldır ramazanda iftar sofraları kuran, gıda yardımlarında bulunan İHH, bu yıl da yetimlerin yüzünü güldürmeyi, ihtiyaç sahibi aileleri sevindirmeyi hedefliyor.

İHH, doğu illeri ağırlıklı olmak üzere Türkiye'de 25 farklı şehirde mobil aşevleriyle 47 bin kişiye iftar verecek.

Bu yıl yurt dışında 69 ülkenin 105 bölgesinde, Türkiye'de de 81 ilde ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştıracak olan İHH, yurt dışında 140 bin, yurt içinde 40 bin olmak üzere toplam 180 bin koli yardım dağıtacak.

Vakıf, İdlip ve Halep başta olmak üzere Suriye'deki savaş bölgelerinde ve kamplarda her gün sahur ve iftar yemeği verecek.

İHH fitre hattı olan 4072'ye SMS yoluyla yapılacak bağışları da bayram öncesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

İHH Başkanvekili Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada bu yıl Allah nasip ederse İHH'nın 24. ramazan seferine çıkacaklarını söyledi.

Ramazan çalışmasını bu yıl daha da genişlettiklerini belirten Dede, yurt içinde ve yurt dışında 200 bin aileye ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Dede, ramazanın 15. gününün İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından "Yetimler Günü" ilan edildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu günün Yetimler Günü ilan edilmesinde vakfımızın büyük katkısı var. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin hemen her ilinde yetimlere yönelik çalışmalarımız olacak. Fatih'te Mimar Sinan Parkı'nda 10 bin yetim için bir şenliğimiz olacak. Bağışçılarımızın bize ulaştırdığı fitre ve zekatların dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bayramda çocuklara yönelik faaliyetleri öne çıkaracağız. 60 bine yakın yetimi giydirmeyi hedefliyoruz. Bunun 30 bini yurt içinde olacak. Yurt dışına 3,5- 4 milyon avroya yakın ramazan çalışmamız var. Ramazanda bağışların artmasıyla bu rakam yükselecek. Filipinler Moro'dan başlayıp Şili, Ekvator ve Meksika'ya kadar dağılan bir alanda çalışma yapacağız. Yoğunluklu olarak mazlumiyetin, fakirliğin ağır geçtiği Myanmar, Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde dağıtımlarımız gerçekleşecek. Balkan ülkelerinde, Ortadoğu'da, Afrika'nın kuzeyinden güneyine kadar birçok ülkede, Asya'da birçok ülkede yardım dağıtımı yapacağız."

Geniş kitlesi Suriyeli sığınmacılar olsa da Türkiye'de birçok ülkeden mültecinin yaşadığına dikkati çeken Dede, "Bunların ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalarımız var. Suriye içinde ise 23 tane hem çadır hem konteyner kentimiz var. Suriyeliler için Şanlıurfa'da, Kilis'te ve Reyhanlı'da 3 ayrı ofisimiz mevcut. Reyhanlı ve Kilis'te hem yemekhane hem fırınımız var. Düzenli olarak buralardan Suriye'ye yemek ve ekmek gidiyor. Kamplarımızda 80 ila 100 bin insanın ihtiyacını karşılıyoruz." diye konuştu.

Dede, terörden etkilenen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşlara da ramazan ayında yardımlarının artarak süreceğini dile getirdi.

- Deniz Feneri'nden 10 bin yetime 100 lira harçlık

Deniz Feneri Derneği de ramazanda ulaştıracağı yardımlarla binlerce ihtiyaç sahibi aileyi mutlu edecek.

Dernek, bu yıl ramazan öncesinde 50 bin aileye gıda kolisi dağıtacak. Ramazan bereketini, gıda kolileri ile yoksul sofralarına taşımak isteyen hayırseverler, içinde kuru gıda, temizlik ve kahvaltılık malzeme bulunan 75 ve 150 TL'lik gıda kolilerinden Deniz Feneri Derneği aracılığıyla bağışlayabilecek.

Deniz Feneri ayrıca hayırseverlerin adak, akika ve şükür kurbanlarını keserek, ihtiyaç sahibi, dul, yetim, öksüz, fakir ve muhtaç ailelere ramazanda dağıtacak. Adak kurban bedeli, Türkiye'de 680, yurt dışında ise 360 lira olarak belirlendi.

Dernek, bu yıl yurt dışında Afganistan, Bangladeş, Filistin, Gana, Irak, Karadağ, Lübnan, Makedonya, Nijer, Pakistan, Somali, Sudan, Yemen'deki ihtiyaç sahipleri için iftar sofraları kuracak ve kumanya dağıtımı gerçekleştirecek.

Deniz Feneri Genel Başkanı Mehmet Cengiz, derneğin 21 yıldan bu yana ramazan çalışması yaptığını söyledi.

Türkiye de ve dünyada "merhamet eli"ni bütün mazlum coğrafyalara ve bütün mazlumlara ulaştırmaya çalıştıklarını belirten Cengiz, "50 bin yoksul aileye ramazan öncesi ve sonrasında gıda yardımı yapacağız. 15 ülkede '15 Ramazan Dünya Yetimler Günü' münasebetiyle yetim iftarları düzenleyeceğiz. Yetim ailelerine gıda dağıtımları yapacağız. 10 bin yetim çocuğumuza 100 liralık bayram harçlığı dağıtacağız. Yetim çocuklarımızın dışında ayrıca 5 bin çocuğumuza ailelerine de yine 100 liralık bayram harçlığı dağıtacağız." ifadelerini kullandı.

Cengiz, ramazanda 10 bin Suriyeli aile için insani yardım organizasyonları düzenleyeceklerini, ramazan öncesinde de Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa gibi Suriyelilerin yaşadığı yerlerde gıda dağıtımının devam ettiğini anlattı.

- Cansuyu Derneği

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise ramazan boyunca yurt içinin yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım çalışmaları yürütecek.

Asya, Afrika, Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu bölgesindeki 35 ülkede yardım faaliyetlerini yapacak olan dernek, kumanya bedelini 80 lira, iftar bağışını ise 10 lira olarak belirledi.

Cansuyu Derneği kumanya ve iftar çalışmalarının yanı sıra susuzluk yaşanan bölgelerde su kuyuları açmaya devam edecek.

- Sadakataşı Derneği

Sadakataşı Derneği de ramazan için "Niyetli misin yardım etmeye?" sloganıyla yardım kampanyası başlattı.

Ramazan kumanya kolisinin bedelini 80 lira olarak belirleyen dernek, ay boyunca Türkiye dahil 28 ülkede yaklaşık 50 bin ihtiyaç sahibine yardım eli uzatacak.

Dernek ayrıca, yurt içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki olaylardan dolayı başka illere göç eden 500 aileye günlük iftar yemeği verecek.

Sadakataşı Derneği, Ramazan faaliyetleri kapsamında özellikle yurt dışında Mescid-i Aksa'da iftar sofrası, Bosna Hersek ve Tanzanya'da "Dini Bilgiler Eğitim Seti" dağıtımları, Çad'da cami ve su kuyusu açılışları gerçekleştirilecek, yüzlerce çocuğa bayramlık dağıtacak.

Dernek, ayrıca Halep ve Türkmen dağından Türkiye'ye gelenler için ramazan ayının birinci gününde Suriye'deki Cisr Eş Şuğur'da çadır kenti açacak.

- Yardımeli Derneği

Yardımeli Uluslararası İnsani Yardım Derneği ise ramazan boyunca gıda ile iftar yemeği dağıtımı ve yetimlere bayramlık elbise yardımı yapacak.

Kumanya ve kumanya kartı bedelinin 60 lira, iftar bedelinin 10 lira, yetimlere bayramlık bedelini ise 100 lira olarak belirleyen dernek, ekipleri ve gönüllüleri hayırseverlerin bağışlarını savaş, yoksulluk, mağduriyet, afet ve yoksulluk yaşanan bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Dernek, ramazan vesilesiyle, Gazze, Suriye, Sudan, Somali, Pakistan, Bangladeş, Arakan mülteci kampları, Etiyopya, Bosna, Bulgaristan, Kazakistan, Moritanya, Arnavutluk ve Kosova başta olmak üzere 20 ülke ve Türkiye'nin 81 ilinde muhtaçlara, mazlumlara, kimsesizlere, mağdurlara yönelik olarak toplu iftarlar düzenleyecek.

Dernek, ihtiyaç sahibi 20 bin aileye kumanya dağıtacak, bayram öncesinde yurt içinde ve yurt dışındaki ofis ve partner kuruluşları aracılığıyla 25 bin yetimi giydirecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :