Sri Lanka'da Rajapaksa'ya destek yürüyüşü

Sri Lanka'da Rajapaksa'ya destek yürüyüşü

Sri Lanka'da, eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa taraftarları, başkent Kolombo'ya yürüyüş gerçekleştirdi

KOLOMBO (AA) - Sri Lanka'da, hükümeti "ulusa ihanet"le suçlayan eski Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa taraftarları, iç savaş dönemindeki savaş suçları soruşturması kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) ile yapılan anlaşmayı protesto etmek için başkent Kolombo'ya yürüdü.

Kandy kentinden hareket ederek günler süren yürüyüşten sonra Kolombo'ya ulaşan on binlerce gösterici, hükümeti Tamil etnik gruplarını güçlendirmek ve ülkeyi bölünmeye sürüklemekle suçladı. Göstericiler, Sri Lanka aleyhinde olduğunu iddia ettikleri ticari anlaşmaları da protesto etti.

Yürüyüşün, geçen yıl genel seçimleri kaybetmesinin ardından hala milletvekilliğini sürdüren Rajapaksa'nın destekçilerince gerçekleştirilen en büyük gösteri olduğu ifade edildi.

Öte yandan, hükümet yetkilileri, gösterileri yolsuzluk ve kötü yönetimin soruşturulmasının engellenmesine yönelik baskı taktikleri olarak nitelendiriyor.

Ülkedeki 30 yıllık iç savaşa 2009 yılında son veren ve 2014'teki seçimlere kadar 10 yıl iktidarda bulunan Rajapaksa, çeşitli savaş suçları, azınlıklara baskı yapmak ve yolsuzluklarla itham ediliyor.

Sri Lanka'daki sivil savaş, hükümet güçlerinin Tamil Kaplanları grubunu yenmesiyle 2009'da sona ermesine karşın Tamiller bir önceki Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa yönetiminde ordunun daha fazla toprağa güvenlik maksadıyla el koyduğunu belirtiyordu.

Tamiller, orduyu bu arazileri ve buralara inşa edilen otel gibi tesisleri işletmekle suçluyordu.

Sri Lanka'da ocak ayında yönetime gelen yeni hükümet, iç savaşın ülkede açtığı yaraları iyileştirmek için adımlar atmış, Devlet Başkanı Sirisena, iç savaşta her iki tarafın da işlediği iddia edilen savaş suçlarını incelemek üzere yerel bir soruşturma başlatacakları sözünü vermişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler