Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Srebrenitsalı kurban yakınları, 1995 yılında Boşnakların toplu olarak katledildiği yerleri ziyaret etti

SREBRENİTSA (AA) - Srebrenitsa'daki Boşnak soykırımının 21. yılı anma etkinlikleri kapsamında, Srebrenitsa Anneleri ile Srebrenitsa ve Zepa Anneleri"derneklerinin temsilcileri, 1995 yılında Boşnakların toplu olarak katledildiği yerleri ziyaret etti.

Ziyaretler kapsamındaki ilk durak, Boşnak erkeklerin katledildiğini Potoçari'deki "Beyaz Ev" oldu. Kurban yakınları daha sonra binin üzerinde Boşnak erkeğin Sırp polisi ve askerince katledildiği Kravica'daki tarım kooperatifini de ziyaret etti.

Kurban yakınlarından Sehida Ramic, Kravica'da çok sayıda Boşnak sivilin öldürüldüğüne işaret ederek, "Burada olanları gördüm. Aileme yapılanlara şahit oldum. Ne zaman buradan geçsem, gözümün önüne o manzara geliyor." dedi.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatidza Mehmedovic de soykırım kurbanlarının anıldığı bu günlerin kurban yakınları için çok zor günler olduğunu belirterek, "Gelecek nesiller de Srebrenitsa'da, Kravica'da yaşananları bilmeli. Boşnakların maruz kaldığı zulmü, bir daha hiç kimse yaşamasın." diye konuştu.

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ise Kravica'da oğlunun da öldürüldüğünü kaydederek, her yıl Kravica'yı ziyaret ettiğinde acılarının tazelendiğini ifade etti.

Boşnakların toplu olarak öldürüldüğü yerleri ziyaret eden kurban yakınları, buralara çiçek bırakıp dua etti. Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) polisinin güvenliği sağladığı ziyaretler olaysız tamamlandı.

1995 yılının temmuz ayında, Sırp birlikleri Kravica'daki tarım kooperatifinde binden fazla Boşnak erkeği katletmişti. Kurbanları depolara kapatarak içeri el bombası atan Sırplar, dışarı çıkmaya çalışanları da kurşuna dizerek öldürmüştü. Katliamdan az sayıda Boşnak kurtulmayı başarmıştı.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından Kravica'daki katliam nedeniyle Dusko Jevic'i 32, Mendeljev Djuric 28 yıl hapse mahkum edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :