Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Bornova Belediyesince Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi

İZMİR (AA) - Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentinde 21 yıl önce yaşanan ve resmi rakamlara göre 8 bin 372 Bosnalının katledildiği soykırımın kurbanları Bornova’da anıldı.

Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenitsa Anıtı önünde Bornova Belediyesi öncülüğünde düzenlenen törende dinmeyen acılar dile getirildi.

Duygusal anların yaşandığı törene Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Türkiye Bosna-Hersek Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Emrah Özsan, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, Srebrenica Anneleri Derneği adına Yönetim Kurulu Üyeleri Ramiza Gurdiç, Pociç Enisa, Sadeta Katitsa, Halilbeyli Bosna-Hersek Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Celep, Srebrenica’da 5 yıl boyunca araştırma yapan Aykut Taylan Varlı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Bornova Belediye Başkanı Atila, "Gerçekten Srebrenica’ya gittiğinizde burada yaşadıklarımızın hissettiklerimizin bin katını hissediyorsunuz. Avrupa’nın göbeğinde bunları yaşamak acı verici ve soykırımın ne denli büyük olduğunu bir kere daha görüyoruz." dedi.

Srebrenitsa annelerinin katliamı tüm dünyaya kabul ettirdiklerini vurgulayan Atila, "Dünyayı dize getirdiler, bizim o annelerden ders almamız gerekiyor. Biz bu acıları unutmayacağız bunlardan ders çıkaracağız ve Büyük Atatürk’ün 'yurtta barış dünyada barış' ilkesine sahip çıkarak her zamankinden daha fazla barışı istemek zorundayız.” diye konuştu.

Halilbeyli Bosna-Hersek Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Celep, Srebrenitsa’nın Avrupa’nın ortasında Müslüman bir toplumun yok edilme gayesi olduğuna dikkati çekerek, "Dünya insan hakları örgütleri bu katliamlar yapılırken neredeydi? Bizler niçin göç ettik? Bu zamana kadar 11 katliam yapıldı, 12’incisi Srebrenitsa. Srebrenitsa sembol oldu.” dedi.

Srebrenica Anneleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ramiza Gurdiç, iki oğlunu ve eşini kaybeden bir anne olduğunu söyleyerek, "Bu gücü nasıl buluyorum diye hala soruyorum kendime ve hala savaşıyorum. Size burada ‘kardeşlerim’ diyorum, çünkü siz burada Srebrenitsa’yı daha iyi koruyorsunuz ve sahip çıkıyorsunuz. Toprağınıza her zaman sahip çıkın. Bu organizasyonu düzenleyerek duyarlılığını gösteren Olgun Atila’ya çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Türkiye Bosna-Hersek Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Özsan da geçen sene Srebrenitsa’da olduklarını belirterek, “Geçen yıl katliamın 20’nci yılıydı. Büyük bir katılım vardı. Srebrenitsa’da olan katliam Bosna Hersek’in her yerinde oldu. Bu bir savaş değildi, planlı olarak o bölgede yaşayan Müslümanları bitirme hareketiydi. Birçok katliam oldu ancak Srebrenitsa günümüze yakın zamanda olduğu için akıllarda kaldı." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :