Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Srebrenitsa soykırımının 21. yılı

Anma törenlerine, Sırbistan'dan herhangi bir devlet yetkilisinin katılmayacağı bildirildi

SARAYBOSNA/BELGRAD (AA) - Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan ve en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımının 21. yıl dönümü kapsamında düzenlenecek anma törenlerine, Sırbistan'dan herhangi bir devlet yetkilisinin katılmayacağı bildirildi.

Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da düzenlenecek anma törenlerine, bu yıl Sırbistan'dan katılımın olmayacağı ifade edildi.

Sırbistan'ın Bosna Hersek Büyükelçisi Stanimir Vukicevic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl düzenlenecek törenlere Sırbistan'dan katılım olmayacağını doğrulayarak, "Büyükelçilik olarak biz de gitmiyoruz. Sırbistan hükümeti, telefon aracılığıyla veya yazılı olarak katılım sağlayacaktır." dedi.

Bu arada, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Srebrenitsa'dan yapılan "Soykırımı inkar eden Potoçari'ye gelmesin" söylemleri üzerine, "İstenmediğim yere gitmeyeceğim." açıklamasında bulunmuştu.

- "Srebrenitsa'da yaşananları unutmayacağız, unutturmayacağız"

Öte yandan, Sırbistan'da faaliyet gösteren Siyah Giyinen Kadınlar Derneği Koordinatörü Stasa Zajovic ise Sırbistan'daki yetkililerin Srebrenitsa'da "soykırım" olduğu gerçeğini kabul etmeden törenlere katılmaması gerektiğine işaret ederek, Sırbistan'ın kurban yakınlarına etkili olabilecek adım atmadığını savundu.

Geçen yılki anma törenlerinde Sırbistan Başbakanı Vucic'e yapılan saldırıyı değerlendiren Zajovic, "Saldırı, ilk olarak kurban yakınları ve adaletin yerini bulması için mücadele veren tüm insanlar için ağır bir darbeydi." dedi.

Zajovic, Sırbistan'dan herhangi bir yetkilinin törenlere katılmaması gerektiğini vurgulayarak, törenlere gelecek katılımcıları Srebrenitsa soykırımını yaşamış kurban yakınları ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının belirlemesi gerektiğini söyledi.

Siyah Giyinen Kadınlar Derneği olarak 11 Temmuz'un Sırbistan'da "Anma Günü" olarak kutlanması için 10 yıldır çalışmalarına devam ettiklerini belirten Zajovic, "Srebrenitsa'da yaşananları unutmayacağız, unutturmayacağız." diye konuştu.

Bu arada, Srebrenitsa'daki Organizasyon Komitesi Başkanı ve Srebrenitsa Belediye Başkanı Camil Durakovic, geçen ay düzenlenen toplantıda, törende huzursuzluk çıkarabilecek isimlerin Potoçari'ye gelmek istemesi durumunda tavırlarının ne olacağını sorusuna, "Srebrenitsa'daki soykırımı inkar eden Potoçari'ye gelmesin. Bizim resmi duruşumuz bu yöndedir." demişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :