Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Diyarbakır deprem bölgesinde önemli açıklamalar!

Son dakika haberi.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır deprem bölgesinde açıklamalarda bulunuyor. Tüm üniversitelerin yaz dönemine kadar tatil ediliğini belirten Erdoğan, KYK yurtlarının tamamında depremzedelerin misafir edileceğini açıkladı

Son dakika haberi.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır deprem bölgesinde açıklamalarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1999 depreminden 3 kat daha büyük ve yıkıcı bir deprem yaşandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, 21 bin 43 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 97 kişinin yaralandığını açıkladı. Erdoğan, "An birlik olma zamanıdır, beraberlik zamanıdır" dedi.

Tüm üniversitelerin yaz dönemine kadar uzaktan eğitim vereceğini belirten Erdoğan, KYK yurtlarının tamamında depremzedelerin misafir edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki askerlerin celplerinin de Mayıs ayına ertelendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "asrın felaketi" olarak nitelenen, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki 10 ili etkileyen depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere geldiği Diyarbakır'da açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama öncesinde eşi Emine Erdoğan ile birlikte depremzede vatandaşları ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Pazartesi günü yaşadığımız 7.7-7.6 şiddetindeki depremden etkilenen illerden biri de Diyarbakır'dır. Ülkemizin yakın hafızasındaki en büyük felaket olan 1999 depreminden 3 kat daha büyük 3 kat daha yıkıcı.

1939 Erzincan depreminden de çok daha geniş bir alanda afet olarak hesaplanmaktadır. Büyüklükleri 7'nin üzerinde olan Çankırı, Çanakkale, Gerede, Varto, Mudurnu, Muradiye depremleriyle bu depremin yıkıcılığıyla mukayese etmek mümkün değildir. Kendileri bir yana artçıları bile ülkemiz Deprem envanterinde oldukça üst sıralarda yer alacak şekildedir.

Gördüklerimiz ve dinlediklerimiz Türkiye'nin nasıl büyük bir felaketle karşı karşıya olduğunun ispatıdır. Dünyanın önde gelen bilim insanları da depremin büyüklüğü ve yıkıcılığı konusunda hem fikirdir. Asrın felaketi olan deprem 1000 kilometrede hissedilmesine rağmen 500 kilometrede yıkıma yol açmıştır.

Son 2 felaket 1999 depreminden 3 kat büyük ve yıkıcı... İkinci deprem gündüz yaşanması nedeniyle daha az can kaybına yol açtı. Hasarın ciddi şekilde artmasına neden olmuştu. Deprem bölgesinde toplam can kaybı 21 bin 43'e ulaşmıştır.

Gereken talimatları verdik. Enkaz altında hiçbir vatandaşımızı bırakmayacağız. Yeniden inşa faliyetlerine başlayacağız.

Biz vatandaşımızı yalnız bırakmayız. Deprem bölgesini 1 yıl içinde ihya ve inşa edeceğiz.

160 bin personel şu anda 10 ilimizde çalışıyor. Bütün bu sıkıntıların üstesinden geleceğimize yürekten inanıyorum.

10 binlerde ifade edeceğimiz binalar oturulamaz hale gelmiştir. Can kaybı 21 bin 43'e ulaşmıştır. 80 bin 97 insanımız da yaralı olarak kurtarılmıştır. Bu depremde maalesef Diyarbakır'da 320 bina kullanılamaz hale gelmiştir.

Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtları misafirhane olarak kullanacağız. Yaz mevsimine kadar üniversitelerimizi tatil ediyoruz. Uzaktan eğitimle yollarına devam edecekler.

Milletimizden devletine ve milletine güvenlemelerini istiyoruz. Yüz binlerce konutu yeniden inşa edeceğiz. Birkaç haftaya kadar da somut adımları atmaya başlayacağız. Daha evvelki depremlerde, sel felaketlerinde Antalya ve Muğla'da yaşanan yangınlarda, tüm felaketlerde nasıl insanımızın yanında olduysak inşallah buralardaki yaraları da kısa sürede halledeceğiz. 1 yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. Deprem ve sel felaketlerinde nasıl bu işleri başardıysak inşallah Diyarbakır ve diğer 9 vilayette bunları başaracağız. Devletin tüm imkanlarını seferber etmiş durumdayız. Hazine Maliyeden 100 milyar ayırmış durumdayız. Bize inanın, güvenin. Biz vatandaşımızı darda, yoklukta, sokakta bırakmadık, bırakmayız.

Topyekûn Deprem seferberliği içindeyiz. Yurt dışından gelen ekipler bilfiil çalışıyor. Seyyar mutfak ve aşevleri vasıtasıyla depremzedelere sıcak Yemek sağlanıyor. Polis, asker, jandarma güvenliğin yanında yardımların dağıtılması için çalışıyor. Bazı odaklar ahlaksızca edepsizce bu birlik beraberliğin tavan yapması gereken dönemde saldırının peşinde. An birlik olma anıdır, beraberlik içinde olma zamanıdır.

TSK, diğer güvenlik birimlerine ait gemi, uçak, helikopter, insansız hava araçları ülkemizin dört bir yanından iş makinesi bölgede faaliyet gösteriyor. Tüm kamu kurumlarımızdan binlerce personel bölgede insanımıza hizmet ediyor. Can siparane şekilde gayret gösteren ekip ve gönüllülerimize teşekkür ediyorum. Milletimizle dayanışma sergileyen tüm dost ve kardeş ülkelere şükranlarımı sunuyorum.

(ayrıntılar geliyor..)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.