Son Budin Beylerbeyi ölümünün 330. yılında anıldı

Son Budin Beylerbeyi ölümünün 330. yılında anıldı

Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa, ölümünün 330. yılında Budapeşte’de anıldı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Osmanlı'nın son Budin Beylerbeyi Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa, ölümünün 330. yılında anıldı.

Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Geleceğin Alternatifi Vakfı (ALSAR) ve Macar Türk Kültür Merkezi (MTKM) tarafından düzenlenen anma törenleri kapsamında, Abdurrahman Abdi Paşa'nın Buda Kalesi'ndeki kabri ziyaret edildi, Kur'an-ı Kerim okundu.

Anma töreninde konuşan UKİD Başkanı Musa Serdar Çelebi, Osmanlı'nın millet sistemi içinde her topluluğun kendi kimliği, dili ve edebiyatını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğunu belirterek, "İslamın evrensel değerlerine dayalı bu anlayış, ırkçılık ve ayırımcılığa asla yer vermemiştir. Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa’nın kimliği, hayatı ve hizmetleri bunun en güzel örneğidir." dedi.

Macaristan'da 70 yaşında şehit düşen Abdurrahman Abdi Paşa'nın bu topraklarda hayranlık kazandığına işaret eden Çelebi, "Tarih boyunca nice yıllar birbiriyle savaşmış iki millet, ilişkilerini son üç asırdır barış ve kardeşlik iklimi içinde sürdürmektedir. Tarihi çarpıtmaya çalışanlara inat, Türk-Arnavut birlikteliği, Türk-Macar dostluk ve kardeşliği güçlenerek devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra da Osmanlı'da çok sayıda Arnavut kökenli yöneticinin görev aldığını anımsatarak, "Arnavutların, Osmanlı'daki rolü sadece siyasette değil, kültür, sanat, bilim ve edebiyatta da önemliydi.'' diye konuştu.

Son Budin Beylerbeyi'nin ölümünün 330. yılında düzenlenen törenlere çok sayıda devlet temsilcisi ve tarihçi katılırken, Arnavutluk, Türkiye ve Macaristan arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan anma törenlerinin ilki ocak ayında Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlenmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :