Somali'nin çadır kentlerinde yaşam mücadelesi veriyorlar

Somali'nin çadır kentlerinde yaşam mücadelesi veriyorlar

Somali’de köylerden göç ederek çadır kentlere yerleşen binlerce insan zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor- Bir günden fazla yol yürüyerek Baydova'daki kampa ulaşan Yusuf:- "Köyüm buraya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Çocuklarım ve ben köyde aç

MOGADİŞU (AA) - RECEP CANİK- Kuraklığın vurduğu Somali’de 30 binden fazla kişi çadır kentlerde yaşam mücadelesi veriyor.

Somali’de köylerini terk ederek Baydova şehrindeki çadır kentlere yerleşen binlerce kişi binbir zorlukla yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

AA muhabirine yaşadığı sıkıntıları anlatan 49 yaşındaki üç çocuk sahibi Sadiye Yusuf, "Köyüm buraya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Çocuklarım ve ben köyde açlıktan ölmek üzereyken yola çıkmaya karar verdim. Kadın başına çocuklarla o kadar yolu yürümek imkansızken Allah’ın da yardımıyla bir günün sonunda buraya ulaşabildik." dedi.

Kocasını yıllar önce kaybeden Yusuf, Baydova’daki kampta kendi uğraşlarıyla küçük bir çadır yapmış. Yusuf, etraftan topladığı ağaç dallarını ve giymediği eski elbiselerini kullanarak yaptığı çadırda altlarına dahi serecek bir şeyi olmadığından çocuklarıyla toprak üstünde yatıp kalkıyor.

Gündüz sıcaklığın 37 dereceyi aştığı şehirde çadırda aşırı sıcaklarla mücadele eden Yusuf, geceleri ise çocuklarıyla üşüyerek uyuduklarını belirtti.

Çocuklarının birinin yolda gelirken hastalandığını anlatan Yusuf, çocuğuna verecek ilaç dahi bulamadığını söyledi.

Kampta yiyecek bulmakta güçlük çektiğini dile getiren Yusuf, "Yardım kuruluşları günde sadece bir kez yemek dağıtıyor, çocuklarım aç ve hasta, onları bir parça mısır unuyla yaptığım lapayla doyurmaya çalışıyorum." dedi.

- "Çadırın içinde toprağın üstünde yalnız başıma doğum yaptım"

Ümmü Gülsüm ise 7 saat uzaklıktaki köyünden Baydova'daki kampa hamileyken eşek arabasının üstünde geldikten sonra kampta doğum yaptığını anlattı. 33 yaşındaki Gülsüm, derme çatma bir çadırın içinde toprağın üstünde yalnız başına doğum yaptığını söyledi.

Yeni doğan kızının ismini Habibe koyan Gülsüm, "Yeterince yemek yiyemediğim için sütüm gelmiyor, yavrumu emziremiyorum. Kızımla ben kamptaki diğer ailelerin yardımları ile hayattayız ama onların da kendilerine yetecek yiyecekleri yok." diye konuştu.

- "Çocuklar sık sık ishal oluyor"

Baydova şehrindeki Balanbaalis isimli kampın sorumlusu Hafita Ahmed, "Sadece bu kampta 850 kişi iç içe yaşıyor. İnsanlar hasta ve aç. Özellikle çocuklar kirli su içtiklerinden sık sık ishale yakalanıyorlar." dedi.

Kamp alanında herhangi bir su kaynağı olmadığını belirten Ahmed, hayırseverler tarafından tankerlerle dağıtılan suyun ise kamptakilere yetmediğini ve çok acil yardıma ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :