Somali'de gençlerden okumaya teşvik girişimi

Somali'de gençlerden okumaya teşvik girişimi

Okuma kültürünü yaymak için başkent Mogadişu'da oluşturulan IFIYE Kütüphanesi halktan yoğun ilgi görüyor

SOMALİ (AA) - Somali'de okuma kültürünü yayma amacıyla bir grup genç tarafından kurulan IFIYE Kütüphanesi, ülkedeki güvenlik ve ekonomik sorunlara rağmen büyük ilgiyle karşılandı.

Uzun yıllardır yaşanan şiddet olayları ve istikrarsızlık nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 60-70'inin okuma yazma bilmediği Somali'de bir grup genç, "Okuyan Ümmet" sloganıyla yola çıkarak başkent Mogadişu'da IFIYE Kütüphanesi'ni kurdu.

Genç girişimcilerin bağışladığı kitaplarla oluşturulan kütüphane henüz kapılarını açalı iki ay olsa da Somaliler için büyük bir boşluğu doldurdu.

Günde yaklaşık 10 saat halka hizmet sunan kütüphanede okuma yazma çalışmaları dışında, yazarlarla söyleşiler ve farklı etkinlikler de düzenleniyor.

Projenin öncülerinden Muhammed Arbed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somali'de bilimsel ve kültürel birikime katkıda bulunmaya çalıştıklarını belirterek, "Bizler, ülkemizdeki sorunlar nedeniyle kitaplardan uzaklaşan halkımız için okumanın ne kadar önemli olduğunun farkına vardık. Çalışmalarımızla okuma kültürünü yaygınlaştıracağız." dedi.

Arbed, ileride gençlerin kendi aralarında sosyal konuları tartışmaları için entelektüel toplantılar da organize edeceklerini kaydetti.

Kütüphanenin ziyaretçilerinden Mahmud Hamid Bedli ise öğrencilere araştırma fırsatı sağlayan girişimi çok önemli bulduğunu dile getirerek, "Bu güzel ortamda kendime günlük bir saat kitap okuma programı yaptım. Bu hizmeti sunanlardan, öğrencilerin daha çok yararlanması için İngilizce ve Arapça kitapları Somali'nin yerel diline çevirmelerini de rica ediyoruz." diye konuştu.

Zehra Musa adlı ziyaretçi de Somali halkının bu gibi girişimlere yıllardan beri ihtiyacı olduğunu ancak çatışma ortamı ve diğer sorunlardan dolayı buna imkan bulamadıklarını belirtti. Kütüphanenin özellikle kadınlar için önemini vurgulayan Musa, "Bu çalışmalar, gelecek nesilleri kalkındıracak kadınları okuma dünyasıyla tanıştırıyor." ifadelerini kullandı.

Okuryazarlık oranının yüzde 40'ın altında olduğu Somali, bu alanda dünya sıralamasında en alt basamaklarda yer alıyor.

Somali'de 1986'da kurulan milli kütüphane kısa süre sonra iç savaş nedeniyle kapanmıştı. Hükümet, geçen yıl milli kütüphaneyi yeniden faaliyete geçirme çalışmalarına başlamış, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da on gün önce Mogadişu Kitap Fuarı açılında, milli kütüphanenin en yakında zamanda açılacağını söylemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :