Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Somali İç Güvenlik Bakanı Muhammed: - “Çok daha barışçıl bir ortam, demokratik kurumların oluşmasını sağlayacağız. Önümüzdeki yolun zorlu olduğunu biliyoruz. Somali’yi halkımızın isteklerini yerine getirecek bir seviyeye getirmemiz lazım” - “Eş Şebab’tan

İSTANBUL (AA) - Somali İç Güvenlik Bakanı Abdulrezak Ömer Muhammed, ülkede çok daha barışçıl bir ortam ve demokratik kurumların oluşmasını sağlayacaklarını belirterek, "Önümüzdeki yolun zorlu olduğunu biliyoruz. Somali’yi halkımızın isteklerini yerine getirecek bir seviyeye getirmemiz lazım” dedi.

Muhammed, Conrad Otel’de düzenlenen Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu’nda “Güvenlik Sektörü ve Emniyet Güçlerinin İyileştirilmesi” oturumunda yaptığı konuşmada, toplantının Somali’deki güvenlik konusuna verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi.

Bakan Muhammed, Somali polis teşkilatı ve ordusunun yaptığı faaliyetlerin Afrika Birliği’nin de desteğiyle güvenlik konusunda ciddi bir mesafe katedilmesini sağladığını belirtti. Somali Federal Devleti olarak güvenlik konusunda taahhütlerinin devam ettiğini dile getiren Muhammed, güvenlik sektörünün kendi içinde yeterli bir sistem oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

“Yani ülkemizin karşı karşıya kaldığı sorunları kendimiz çözebilmeyi umut ediyoruz” diye konuşan Muhammed, daha hesap verebilirliği olan, profesyonel güvenlik güçleri oluşturmak istediklerini anlattı. Bu kapsamda polis teşkilatının önceliklerini belirleyen bir plan oluşturduklarının anlatan Konuk Bakan, bu planın temel amacının polis teşkilatının kapasitesini baştan aşağı artırmak ve teşkilatın güvenlikle ilgili sorunları aşabilmesine imkan sağlamak olduğunu dile getirdi.

Planın hukukun üstünlüğüne, vatandaşın haklarına önem verdiğinin altını çizen Muhammed, şöyle devam etti:

“Eş Şebab’tan kurtarılan bölgelere polis teşkilatı temsilcileri gönderilebilir. Bu sayede, yeni ele geçen topraklarda ordunun kullanılmasına gerek kalmayacak. Ordu, böylelikle Eş Şebab’a karşı operasyonlarda daha etkin bir rol oynayabilecek. Bu plan sayesinde özgürleştirilen topraklarda polis aktif rol oynayabilecek, bu bölgede kalan terör unsurları da bertaraf edilebilecek. 130 polis memuruna eğitim veriyoruz şu anda. Yeni ele geçen bölgelerdeki özgürleşme sürecinde bunların etkin rol oynayacağına inanıyoruz. Polis memurlarının bir kısmı sınırlı kaynaklara rağmen söz konusu bölgelere tekrar yerleştirilmiştir.”

Somali İç Güvenlik Bakanı Muhammed, kapsamlı bir ulusal güvenlik politikası da oluşturduklarını hatırlattı. Güvenlik konusuna bütüncül bir şekilde yaklaşan politikanın temel hedeflerinin koordinasyon ve yapılan operasyonların etkinliğini artırmak olduğunu anlatan Muhammed, “Bütün bu girişimler sayesinde El Kaide ve El Kaide’nin Somali’deki temsilcilerine karşı mücadelemizi devam ettirebileceğiz. Aynı şekilde ülkemizi daha istikrarlı hale getirebileceğiz ve halkın anayasal haklarını kullanmasına imkan veren bir ortam oluşmasını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Güvenlik mimarisiyle ilgili olarak, yeni bir politika taslağı hazırladıklarını dile getiren Muhammed, aynı zamanda güvenlik konusundaki temel zorlukların nasıl aşılabileceğini ele almaya çalıştıklarını vurguladı.

Muhammed, böylelikle etkin bir ulusal güvenlik sisteminin de belirlendiğini söyledi. Uluslararası toplumla bir arada çalışarak hazırladıkları taslağı müttefikleri ile paylaştıklarını söyleyen Muhammed, böylece uluslararası standartlara uygun bir plan oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Muhammed, “Uluslararası toplum da uluslararası teröristlerle mücadelede bize destek vermelidir” şeklinde konuştu.

Suçların ve silahların daha yaygın hale gelmesini önlemek amacıyla özellikle devlet silahlı kuvvetlerinin güçlendirilmesinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Somalili Bakan, bu kapsamda şu ana kadar güvenlik hizmeti sağlayan çeşitli kurumlara da destek verdiklerini belirtti.

Güvenlik sektöründeki eğitimlere insan hakları boyutunu kattıklarını vurgulayan Muhammed, bakanlığın özellikle her türlü polis mensubunun da bu eğitimden geçmesini şart koştuğunu anlattı.

Muhammed, “Etkin tarama süreci sayesinde Eş Şebab’ın şiddet içeren unsurlarına katkıda bulunmayan milislerin gruptan ayrılmasını sağlamak mümkün olabilir. Burada amacımız aynı zamanda istihbarat toplayarak tehditlerin neler olabileceğini önceden öngörebilmek” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki polis teşkilatının yaşadığı sorunlara da değinen Muhammed, polislerin eğitimine yönelik tesislerin hiç çalışmadığını, kimi bölgelerde karadan ulaşımlarının mümkün olmaması nedeniyle temel polis faaliyetlerini gerçekleştiremediğini, aynı zamanda üniforma, koruyucu başlık, iletişim sistemi gibi konularda da eksiklikler olduğunu söyledi. Muhammed, şöyle devam etti:

“Birçok karakolda bilgisayar yok, araştırma bilgileri yok. Adli tıp gibi konularda inceleme, soruşturma yapacak ekipmana sahip değiller. Aynı zamanda savunma amacıyla hafif silahlarda da eksiklik var. Özellikle şiddet içeren faaliyetlerle karşı karşıya gelindiğinde bu eksiklikler çok önemli. Bu eksiklikler telafi edilirse bu mücadelede çok daha başarılı olabileceğimize inanıyoruz. Uluslararası destek olmazsa El Kaide’nin varlığı uzun süre devam edecektir. El Kaide global düzeyde olduğu gibi Somali’de de terörist faaliyetlerini devam ettirecektir. Geçmişte bunun örneklerini gördük.”

Muhammed, amaçlarının Somali’deki şiddet içeren gruplara karşı ülkeyi birleştirmek olduğunu ve Somali halkının desteğiyle kaynakları bir araya getireceklerini anlattı.

Somali İç Güvenlik Bakanı Muhammed, “Çok daha barışçıl bir ortamın, demokratik kurumların oluşmasını sağlayacağız. Önümüzdeki yolun zorlu olduğunu biliyoruz. Somali’yi halkımızın isteklerini yerine getirecek bir seviyeye getirmemiz lazım” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :