Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu

BM Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson:- “Somali, çalkantılı bir dünyada bize güzel haberler müjdeliyor”- "Federal devlete uygun bir polis emniyet modeli de oluşturulmalıdır"

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, terör saldırılarına rağmen Somali'nin bir umut öyküsü olduğunu belirterek, “Somali çalkantılı bir dünyada bize güzel haberler müjdeliyor” dedi.

Conrad Otel'de yapılan Somali Altıncı Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nda konuşan Eliasson, Somali’de 2012'de geçici anayasa altında kurulan federal kurumların bu yıl sona ereceğini hatırlatarak, "Bu yıl Somali için bir son çizgi değil, Somali’nin daha yapacak çok şeyi var. Önemli bir kriz yönetimini devam ettirmemiz gerekiyor. Sürdürebilir barış ve kalkınmayı sağlamamız, hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmemiz, insan hakları için saygıyı gerçekleştirmemiz lazım. Somalililer son 4 yılda çok ciddi çalışmalar yaptı" şeklinde konuştu.

Somalililerin yeni bir demokratik devletin temelini attığını söyleyen Eliasson, "Federal hükümetin 28 Ocak'ta geliştirdiği seçim modeli çok önemli" ifadelerini kullandı.

Parlamentodaki sandalyelerin artık yüzde 30’unun kadınlara ait olacağını ve cumhurbaşkanının parlamento ve bölgesel liderlerle 2020 yılında Somali’yi genel seçimlere götürecek haritayı belirlediğini söyleyen Eliasson, 1960’dan bu yana ilk defa Somali’de yapılacak seçimlerin Somali liderleri için önemli bir başlangıç olacağını belirtti.

Eliasson, Somalili liderlere “devletin kurulması ve anayasanın gözden geçirilmesi tamamlanmalı, kadınların, gençlerin ve azınlıkların katılımı sağlanmalı”çağrısında bulundu.

BM Özel Temsilcisi Kaelin'in ekibiyle Somali halkının yanında olduğunu kaydeden Eliasson, Somali’de siyasi sürecin ilerlemesi için temel güvenlik seviyesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

"Afrika Birliği’nin Somali’deki misyonuna tebriklerimi sunmak istiyorum" diyen Eliasson, misyonun Somali’de çok önemli fedakarlıklarda bulunduğunu söyledi. Eliasson, "Somali’de ordu, polis ve istihbarat teşkilatının geliştirilmesi için yapılacak daha çok şey var. Ancak bu hedefi gerçekleştirmek için yeterli çalışma yapılmadı" diye konuştu.

- "Federal devlete uygun model oluşturulmalı"

Uluslararası desteğin cömert olmakla birlikte, bütünlük teşkil etmediğini ve gerekli siyasi ve hukuki çerçevenin hazır olmadığını belirten Eliasson, şöyle devam etti:

“Hepimiz kısa dönemli bazı girişimlerde bulunduk ama bugünden itibaren daha fazlasını, daha iyisini yapmak zorundayız. Cumhurbaşkanı Mahmud’un güvenlik stratejisini başlattığını duydum ve çok memnun oldum. Federal devlete uygun bir polis, emniyet modeli de oluşturulmalıdır. Somali liderlerinin de 1 Mayıs'a kadar bunu desteklemesi gerekmektedir. Güvenlik sadece askeri bir konu değildir. Güvenliğe daha geniş bir bakış açısı gerekmektedir. Özeliklede Eş-Şebab’tan yeni kurtarılmış bölgelerde terör tehdidine karşı daha kapsamlı bir yaklaşım gerekmektedir.Yerel polis gücünün geliştirilmesi, askeri varlıkları serbest bırakacak ekonomik kalkınma için uygun bir ortam sağlayacaktır. Anlaşmazlıkların barışçıl bir biçimde çözülmesi sağlanmalıdır. Bu noktada Somali liderlerinin bilgeliğine güveniyorum.”

Uluslararası ortakların, toplumun toparlanması ve devlet otoritesinin güçlendirilmesine destek olacağını düşündüğünü ifade eden Eliasson, “Böylelikle kamu hizmet ve mallarının halka ulaştırılması daha kolay sağlanacak. Somali’nin kendi halkıyla bağları güçlenecektir” şeklinde konuştu.

Eliasson, BM'nin 2250 sayılı gençliğin barıştaki önemini vurgulayan kararıyla, 2225 sayılı kadınların önemini vurgulayan kararının bir bütünlük teşkil ettiğini kaydederek, şiddete karşı şiddetin kullanılması ve güvenlik güçlerinin aşırı şiddete başvurmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Somali nüfusunun yüzde 40’ının insani yardıma muhtaç olduğunu ve ülkede ekonomik olarak sürdürebilir, eşit büyümenin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Eliasson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada kadın ve gençlere öncelik sağlamalıyız. Birlikte çalışarak kamu ve özel yatırımın istihdama, büyümeye ve lokomotif sektörlere akmasını sağlamamız şart. Somali’nin kamu finans yönetiminde kaydettiği ilerlemeleri tebrik ediyorum. Özellik ihale yasası ve kara paranın aklanmasının önlenmesi için çıkan yasalar çok önemli, bu ilerlemenin bu yıl da devam etmesi lazım. Hükümet ve uluslararası ortakları arasında ülkenin sistemlerinin geliştirilmesi devam etmektedir. Somali bunlara sahip çıkmaktadır. Şu anda 2 milyon dolarlık bir katkı sağlandı. Bu Somali’ye verilecektir. Ancak Somali’nin de uluslarası finans kurumlarından faydalanmasını bekliyoruz.”

Somali için ulusal kalkınma planının kilometre taşı olarak kalkınmaya katkıda bulunacağını ve gelecek 6 ayın hem siyasi hem güvenlik açısından önemli olacağını aktaran Eliasson, “Forumun amacı ele alınması gereken konuların yönünü belirlemek ve öncelik kazandırmaktır. Somali halkı ve uluslararası ortakların birlikte çalışması şart. Somali kritik bir dönüm noktasındadır. Hepimiz kendimize düşeni yaparak Somali halkı için daha iyi bir yaşam sağlamalıyız” şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler