Soğuk ve Yağışlı Havalarda  Güvenli Sürüşün Püf Noktaları

Soğuk ve Yağışlı Havalarda Güvenli Sürüşün Püf Noktaları

Soğuk ve Yağışlı Havalarda Güvenli Sürüşün Püf Noktaları

Soğuk ve yağışlı havalarda otomobil kullanmayı güvenli ve keyifli bir deneyim haline getirmek sürücülerin elinde. Yapılması gereken ilk şey, bu zorlu havalarda kızaklama, kaza yapma riski ve trafik yoğunluğu gibi önemli unsurları göz önünde bulundurarak önlem almak.

arabam.com, otomobil kullananları güvenli sürüş için özellikle araçların periyodik bakımlarını aksatmamaları konusunda uyarıyor.

Otomobil kullanımı her mevsim dikkat gerektiriyor. İster sıfır ister ikinci el otomobil kullanın, sevdiklerinizle güvenli yolculuklar yapmak için yol şartlarına uyum sağlamanız gerekiyor. Çünkü aracınız ne kadar yeni olursa olsun yol şartları, sürüş güvenliği konusunda büyük etkiye sahip. Elbette yağmurun kendi zorluklarını beraberinde getirdiğine şüphe yok fakat şiddetli yağmurda dikkatli araç kullanmayı biliyorsanız bu zorlukları azaltabilmeniz mümkün. İklim koşullarına uyum sağladığınız, soğuk ve yağışlı havalar için tasarlanmış lastikler kullandığınız ve aracınızın periyodik bakımlarını düzenli yaptırdığınız sürece ıslak zeminde de güvenli bir şekilde sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Soğuk ve yağışlı havlara hazırlıklı olabilmek için ilk olarak aracınızın periyodik bakımını yaptırmanız gerekiyor. Çünkü periyodik bakımların amacı; araç performansını olabildiğince iyi duruma getirerek ileride yaşanabilecek daha büyük arızaları önlemek. Bakımı aksatılan araçların performansında bir süre sonra düşüş yaşanması kaçınılmaz. Siz de seyahatleriniz sırasında beklenmedik sürprizler yaşamamak için aracınızın bakımlarının tam olmasına özen gösterin. Eğer ikinci el araç ve sahibinden otomobil satın almayı düşünüyorsanız tercih ettiğiniz aracın periyodik bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığını da kontrol etmeyi unutmamalısınız. Bu tür detaylara dikkat etmek hem sizin hem de yollardaki sürücülerin güvenli bir ortamda seyahat edebilmesi için önemli.

2.jpg

Uygun Motor Yağı Kullanın

Araç bakımında yağ değişimi ve uygun motor yağı kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Düşük yağ seviyesi ve aşırı motor yağı kullanımından kaçınmak oldukça önemli. Düşük yağ seviyeleriyle sürüş yapmak, aracınızın ömrünü ciddi seviyede azaltabilir. Ayrıca araçlar için uygun motor yağı kullanıldığından emin olmalısınız. Seyahate çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken bir diğer nokta silecekler. Hem ön hem de arka silecekleriniz iyi durumda olmalı. Değilse sileceklerinizi vakit kaybetmeden değiştirmeniz gerekiyor. Aracınıza uygun lastik kullanımı da kritik konulardan biri. Mevsim şartlarına uygun lastik tercihinde, kullanılan araca uygun lastik diş derinliği analiz edilmeli. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olmamalı. Kış lastikleri için önerilen otomobil lastik derinliği ise 4 mm olarak biliniyor. Diş derinliği ölçümü için lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçüm yapılması gerekiyor.

Yakıt Deposunu Mutlaka Doldurun

Soğuk ve yağışlı havalarda otomobilinizin yakıt deposu dolu olmalı. Şiddetli yağmur çoğu zaman otomobillerin trafikte kalmasına sebep olabiliyor. Isıtıcınız ve farlarınız açık ancak neredeyse hiç yakıtınız yokken trafikte sıkışıp kalmak oldukça zorlu bir durum. Aracınızın klima ve ısıtıcı ayarlarına alışırsanız iç kısımdaki buğuyu nasıl hızlı bir şekilde gidereceğinizi de anlayabilirsiniz. Diğer yandan trafik bilgisinin verildiği radyo istasyonlarının dinlenmesi de önemli. Planladığınız rotada herhangi bir kapalı yol, kaza veya su baskını olup olmadığını öğrenip alternatif bir yolculuk planlayabilirsiniz. Her duruma hazırlıklı olmak için yola çıkarken cep telefonu şarj cihazınızın da yanınızda olduğundan emin olun.

Yol Yüzeyi ile Teması Kaybetmeyin

Şiddetli yağışta hızınıza dikkat etmeniz ve önünüzdeki araçla aranızdaki boşluğu dört saniyeye çıkarmanız önemli. Kış lastikleriniz olsa bile kuru yollara göre durma mesafenizin daha uzun olacağını unutmamalısınız. Arkanızdan yaklaşan bir araç varsa daha dikkatli olmalısınız. Hatta arkanızdan yaklaşan aracın önünüze geçmesine izin verip güvenli sürüşünüze devam edebilirsiniz. Yağışlı havalarda kısa farlarınızı açık tutmanız faydalı olacaktır. Bu tür yol şartlarında kamyon ve yanınızdan hızla geçen araçların sıçrattığı sular görünürlüğünüzü azaltabilir. Siz de kullandığınız araçla yayalar ve bisikletlilere su sıçratmamak için su birikintilerinden yavaş ve dikkatli geçmeye özen göstermelisiniz. Su birikintileri lastiklerin yol yüzeyi ile temasını kaybetmesine yol açabilir. Kızaklama yaşandığında direksiyon hafifleyeceği için bu durum kolayca fark edebilirsiniz. Aracınız kızaklama yaptığında ayağınızı gaz pedalından çekip hızınızın azalmasını sağlamalısınız. Ayrıca kontrolün yeniden sizde olduğunu hissedene kadar fren yapmamalısınız. Yağmurda arıza yaşanması durumunda kaputu kapalı tutmalı ve derin sulardan geçtikten sonra motorunuz durursa yeniden çalıştırmamalısınız. Yağmur ve soğuk havayla birlikte yoğun sisin etkili olduğu hava şartlarında önünüzdeki araçları yakından göremeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda kaza riskini azaltmak için önünüzdeki araçla mesafenizi olabildiğinde uzun tutmaya özen göstermelisiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.