Soçi zirvesinde neler oldu? Erdoğan - Putin görüşmesinden önemli başlıklar!

Soçi zirvesinde neler oldu? Erdoğan - Putin görüşmesinden önemli başlıklar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in daveti üzerine günübirlik Soçi’ye gitti. Baş başa yapılan ve 2 saat 45 dakika süren zirvede Suriye’deki gelişmeler, PKK - PYD gibi Türkiye’ye tehdit oluşturan unsurlar, Akkuyu, ticaret, turizm ve bir çok konu görüşüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Soçi’ye gitti. Erdoğan, Soçi Uluslararası Havaalanı’nda Krasnador Bölge Vali Yardımcısı Aleksandr Ruppel, Soçi Belediye Başkanı Aleksey Kopaygorodskiy, Rusya Dışişleri Bakanlığı Devlet Protokolü Genel Müdürü İgor Bogdaşev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Novorossisk Başkonsolosu Fırat Bayar ve büyükelçilik personeli tarafından karşılandı.

puu.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Devlet Başkanlığı Resmî Konutu'nda bir araya geldi. Erdoğan görüşme sırasında yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Covid birçok dostları birbirinden ayırdı. Dünyada şuanda Covid'den ölenlerin sayısına baktığımız zaman 4 milyon 780 bin. Tüm tedbirleri almamıza rağmen mücadelemiz çok zor şartlarda devam ediyor” dedi.

Putin'e teşekkürlerini ileten Erdoğan, “Yangın ve felaketlerde bize vermiş olduğunuz destek sebebiyle şahsım, milletim adına çok teşekkür ediyorum. Bu arada gönderdiğiniz uçaklarda 2 tane pilotla bizim 2 arkadaşımız maalesef şehit oldular. Telefonla bu konuyu görüştük ama tekrar baş sağlığı diliyorum. Dostlar zor günlerde belli oluyor. Hepsinden öte, gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik gerek ticari alanlarda Türkiye-Rusya ilişkileri çok farklı bir şekilde kendini gösteriyor. Ticaret hacminde kısmi iniş çıkışlar olsa da şuanda gayet iyi bir durumda. Daha da iyi bir konuma geleceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Akkuyu zamanlamasına uygun olarak inşaat devam ediyor”

Rusya'nın turizm konusunda verdiği destek sebebiyle de teşekkür eden Erdoğan, “Rus dostlarımızın Türkiye edişlerinden dolayı da minnettarız. Sizin de az önce ifade ettiğiniz gibi Akkuyu'yu ziyaret ettim. Zamanlamasına uygun olarak inşaat devam ediyor. Aldığım bilgilere göre de belirlenen zamanda bitecek. Önümüzdeki yıl birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Şuanda burada 13 bin insan çalışıyor. Bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus. Hemen hemen tamamına yakını Rusya'da eğitim aldı. Bu da aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oldu. Bir diğer konu da özellikle bizim savunma sanayinde birlikte attığımız adamlar. Bunu da ayrıca konuşmamızda fayda var. BM Genel Kurulu'nda malum zevat bize bazı konuları özellikle sordular. Biz de onlara gereken cevabı verdik. Attığımız adımlardan geri dönmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Suriye'nin barışı yine Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı”

Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok daha güçlenerek devam edilmesinin faydalı olacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye ile ilişkili birlikte atığımız adımlar da büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı” dedi.

Putin: “Türkiye ile ikili ticaretimiz yüzde 50 oranında arttı”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi kentindeki resmi yazlık konutunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti. Putin görüşmede yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile pandemi nedeniyle 1 buçuk yıldır yüz yüze görüşemediklerini belirterek, “Ancak sürekli temas halindeyiz. İkili ilişkilerimizin yoğun ve olumlu bir şekilde gelişmesinden gayet memnunuz. İlgili kurum ve kuruluşlarımız da sürekli temas halindeler” dedi. Geçen yıl ikili ticaret hacminde yüzde 20 oranında önemli bir düşüş kaydedildiğini hatırlatan Putin, “Bu senenin ilk 8 ayı içerisinde ikili ticaretimiz yüzde 50 oranında arttı. Pandemi sırasında kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmayıp önemli bir artış da sağladık” diye konuştu.

“Rusya'nın Türkiye'ye yatırımları yaklaşık 6.5 milyar dolar”

Yapılan görüşmelerin her zaman sorunsuz geçmediğine dikkat çeken Putin, ancak ilgili kurum ve kuruluşların olumlu sonuç elde etmeyi başarabildiğini söyledi. Putin, karşılıklı yatırımlar da artmaya devam ettiğini ifade ederek, “Türk tarafının Rus ekonomisine yapmış olduğu yatırım yaklaşık 1 buçuk milyar dolar. Rusya'nın Türk ekonomisine yapmış olduğu yatırımlar ise 6.5 milyar dolar civarında” dedi. Büyük projelerin hepsinin planlı şekilde devam ettiğini vurgulayan Putin, “TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı sorunsuz olarak çalışıyor. Hem Türk halkının hem de Rusya'nın çıkarlarına uygun bir şekilde bu büyük ve önemli projeye vermiş olduğunuz değerli katkılarınızdan dolayı sizlere bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz. Son günlerde Avrupa doğal gaz piyasasında istikrarsızlıklar yaşanmaktayken Türkiye kendini güvende hissedebiliyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatı da programa uygun olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

Suriye ve Libya dahil uluslararası arenada da başarılı bir şekilde iş birliğinin sürdüğünü belirten Putin, “Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum. Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki sınırda Rus Türk ateşkesi kontrol merkezi başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Bu işbirliğimiz hem barışın sağlanmasında hem de kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik temel bir unsur” dedi.

“Bu yıl 2 buçuk milyon Rus turist Türkiye'ye gitti”

Pandeminin dünya çapında turizm sektörüne ciddi zarar verdiğine dikkat çeken Rusya Devlet Başkanı Putin, “2019 yılında 6.8 milyon Rus turist ülkeyi ziyaret etmişti. 2021 yılındaysa sadece 1 buçuk milyon. Bugünlerde durum yavaş yavaş normale dönüyor. Bu yılın 9 ayı içerisinde 2 buçuk milyon Rus turist Türkiye'ye gitti. Bu tabi korona virüsle mücadele alanındaki işbirliğimize de bağlı. Bu yöndeki çalışmalar olumlu bir şekilde, iyi tempoyla gelişiyor. Bu çalışmalar genel olarak ekonomimizin hem de turizm sektörümüzün yeniden iyileşmesine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

puuuu.jpg

Putin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı uğurlarken güçlendirici dozda Sputnik V aşısı önerdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Soçi’deki görüşmenin ardından uğurlarken yaptıkları ayaküstü sohbette, Erdoğan’a “Siz de güçlendirici doz yaptırma zamanınız gelince bu dozu vaktinde ve Spuntik V aşısı ile yaptırın" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün Soçi'de gerçekleşen görüşmede birçok önemli konu ele alındı. Başta Suriye ve Afganistan olmak üzere ikili ilişkilerin de masaya yatırıldığı görüşmenin ardından Putin ve Erdoğan, görüşmenin yapıldığı yazlık konutunun kapısında ayaküstü sohbet etti.

“Görüşme çok yararlı ve kapsamlıydı”
Ayaküstü sohbet sırasında Putin, "Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Görüşme çok yararlı ve kapsamlıydı, temasta kalmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Putin'e teşekkür ederek karşılık verdi.

Putin Sputnik V aşısı önerdi, Erdoğan, "Pfizer/BioNTech yaptırdım, bir dahaki sefere artık" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise sohbet sırasında Putin'e antikor seviyesini sormasına üzerine Putin, "Hatırladığıma göre 15-16 seviyesinde" diyerek karşılık verdi. Geçtiğimiz haftalarda Kremlin Sarayı'nda çalışan bir kişinin korona virüs testinin pozitif çıktığını hatırlatan Putin, "Farklı yöntemlerle hesaplama yapılıyor. Vücudumdaki antikor seviyesinin yüksek olduğunu söylediler. Çevremde 30’a yakın kişi zamanında aşı olmadıkları için hastalandı. Sabahtan akşama dek tüm gün beraber çalıştığım yardımcım hastalandı. Benim ise antikor seviyem yüksek. Korona virüsle enfekte olmuş biriyle tüm günümü geçirmem rağmen hasta olmadım. Siz de güçlendirici doz yaptırma zamanınız gelince bu dozu vaktinde ve Spuntik V aşısı ile yaptırın" diyerek tavsiyede bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Putin'in tavsiyesi üzerine, "Daha önce aşılandım. Üçüncü doz aşımı Pfizer/BioNTech yaptırdım" diye karşılık verdi. Putin ise, "Bir dahaki sefere artık" dedi.

İkilinin bu diyaloğunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuttan ayrıldı.

puuuuuu.jpg

2 saat 45 dakika süren görüşmeye gazeteciler alınmadı! Çıkışta basın toplantısı da yapılmadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Soçi’de gerçekleştirilen baş başa yapılan görüşme 2 saat 45 dakika sonra tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Rusya’nın Soçi kentinde bulunan Putin’in konutunda yaklaşık 2 saat 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Saat 13:25’te başlayan görüşmede liderler özellikle Suriye’de yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Suriye, PKK -PYD, İdlib'deki Türk gözlem noktalarının güvenliği

İdlib bölgesindeki Türk gözlem noktalarına yönelik güvenlik tedbirlerinin arttırılması, bu noktalarda teknolojik ileri sistemlerin kullanılası, terörist grupların bölgeden çıkartılmasına yönelik programlar ve PKK - PYD gibi Türkiye’ye tehdit oluşturan terörist gruplarına yönelik önlemlerin arttırılması dahil birçok konu liderlerin masasında oldu. Gerçekleştirilen görüşme öncesinde hem Rus hem de Türk gazeteciler konuta alınmazken liderlerin görüşmesinden sonra da basın toplantısı gerçekleştirilmedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra konuttan ayrılarak Soçi Uluslararası Havaalanı’na hareket etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için gittiği Soçi'den döndü.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmek üzere günü birlik çalışma ziyareti kapsamında Soçi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda döndü. Erdoğan'ı havaalanında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer yetkililer karşıladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.