"Siyasi eşitliğimizi içermeyen davranışlara tolerans göstermeyeceğiz"

"Siyasi eşitliğimizi içermeyen davranışlara tolerans göstermeyeceğiz"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı:- "Siyasi eşitliğimizi içermeyen davranışlara hiçbir zaman tolerans gösterecek değiliz. Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda eşit bir varlık olarak bu çatıyı kurmak için mücadelesini sürdürecek"- "Bu mücadeleyi sürdürmekte ka

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini içermeyen davranışlara hiçbir zaman tolerans göstermeyeceklerini belirterek, "Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda eşit bir varlık olarak bu çatıyı kurmak için mücadelesini sürdürecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunundaki son duruma ilişkin Rum lider Nikos Anastasiadis’le 26 Şubat’ta yapacağı görüşme öncesi Bakanlar Kurulunu bilgilendirdi.

Yaklaşık iki saat süren bilgilendirme sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, Bakanlar Kurulunda oldukça yararlı görüş alışverişinde bulunduğunu, salı günü de Mecliste bilgilendirme toplantısı yapacağını söyledi.

Hükümetteki partilerin kendine özgü düşüncelerinin bulunmasının doğal olduğunu ifade eden Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in iki yıl önce Crans Montana süreci çöktükten sonra yayınladığı raporda, iki kesimli ve iki toplumlu federal çözüm çerçevesi olduğunu anımsattı.

Akıncı, BM’nin bu çerçeve dışında "iki tarafın farklı bir çerçeve üzerinde anlaşması halinde buna bakılabileceğini" söylediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Rum tarafı, BM’ye desantralizasyon (yetkilerin daha fazla kurucu devlette olduğu federasyon modeli) modelini söyledi ancak altını dolduramadı. Ne çerçevede bir desantralizasyon istiyorsun, ortak devletin hiç mi yetkisi olmayacak? Eğer hiç yetkisi olmayacaksa o zaman iki ayrı bağımsız devletten bahsediyoruz demektir. İstediğin o mu? Algıladığımız o değil. Peki ortak karar istemiyorsun, kararları tek başına almak istiyorsun. Bu, üniter devlet; federasyon değil. Onu da biz kabul edemeyiz. Bu karışıklığın gitmesi lazım."

Halktan aldığı yetkiyle süreci ileri götürmeye çalışırken bunun ne kadar zor olduğunun farkında olduklarını dile getiren Akıncı, "Siyasi eşitliğimizi içermeyen davranışlara hiçbir zaman tolerans gösterecek değiliz. Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda eşit bir varlık olarak bu çatıyı kurmak için mücadelesini sürdürecek." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kendisinin statükonun bertaraf edilmesi için en ciddi çabayı harcayan kişilerden biri olduğunu belirterek, "Bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyım. Bu mücadele BM çerçevesinde olacak. Fırsat olursa müzakere ederek olacak.” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs’ta çözümü en çok isteyen taraf olduğunu vurgulayan Akıncı, statükonun en büyük mağdurunun Kıbrıslı Türkler olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :