
Siyasetle Bağı Olan BTK ve İhale Kurulu Üyelerine Yol Kapandı
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla birlikte BTK personeline ilişkin yeni hükümler yürürlüğe girerken, TRT ve Kamu İhale Kurulu’na yönelik önemli düzenlemeler de yasalaştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen bazı kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) personeli, TRT çalışanları ve Kamu İhale Kurulu üyelerine ilişkin önemli hükümler içeriyor.
BTK üyelerine sıkı şartlar getirildi
Yasaya göre BTK üyelerinin Türk vatandaşı olmaları, kamu haklarından mahrum bulunmamaları, bir yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olmaları, askerlik görevini yapmış olmaları ve görevi yapmaya engel bir sağlık sorunlarının bulunmaması gerekiyor. Ayrıca, herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev almamış ya da bu görevlerinden ayrılmış olmaları şartı da getirildi.
Vergi denetçilerine üç yıl kuralı
Vergi incelemesi yapan kamu görevlileri, görevlerinden ayrıldıktan sonra üç yıl boyunca inceledikleri mükelleflerle doğrudan veya dolaylı bağı olan kurumlarda görev alamayacak. Bu maddeyle çıkar çatışmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
TRT’ye şirket kurma ve ortaklık yetkisi
Kanunla birlikte TRT Yönetim Kurulu, kurumun amaçlarına uygun olarak özel hukuk hükümlerine tabi şirket kurabilecek, yerli ve yabancı gerçek ya da tüzel kişilerle ortaklık yapabilecek. Ayrıca, TRT’de istihdam fazlası olarak belirlenip başka kamu kurumlarına atanan personelin maaş, ikramiye ve ek gösterge ödemeleri devam edecek.
Kamu İhale Kurulu üyelerine siyasi tarafsızlık şartı
Yeni yasayla birlikte Kamu İhale Kurulu üyelerinin geçmişte veya halen bir siyasi partiyle ilişiği olmaması, aday gösterilmemiş ve görev almamış olmaları gerekecek. Bu düzenleme ile Kurul’un tarafsızlığı güçlendirilmek isteniyor.
Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı AYM’den seçilecek
Yasalaşan teklif kapsamında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından seçilecek. Bu maddeyle mahkemeler arası görev ve yetki uyuşmazlıklarında daha etkin bir yapı oluşturulması amaçlanıyor.
Kaynak: