Sivil gözler hiç göz açtırmamış!
21 Haziran Trafikte Sıfır Tolerans Günü’nde özel araçlara göz açtırmayan fahri trafik müfettişlerinin kestiği ceza tespit tutanaklarının yüzde 600’lere varan oranda arttığı belirtildi.
Sivil gözler, Sıfır Tolerans
Günü’nde göz açtırmamış!
Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği, “Trafikte Sıfır Tolerans Günü”nde, kural ihlali yapan sürücülere yazılan ceza puanlarını açıkladı. Fahri trafik müfettişlerinin ceza tespit tutanakları düzenleme ortalamasının yüzde 600’e varan oranda arttığı, daha önceki günlerde kural ihlali yapanların ve trafikte dikkatli olmayanların yüzde 35’inin trafikte daha kurallı araç kullandıkları belirtildi.
Türkiye Trafik Müfettişleri Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, yazılı açıklamasında, gelişmiş ülkelerde yıllarca kronik hale gelmiş ve çözümlenmesi zor konularda toplumsal mutabakatın sağlanması, etkin kalıcı çözümlerin kampanyalarla yürütülmesi için yılın belli bir gününde “Sıfır Tolerans” uygulamasının yapıldığını anımsattı.
“Sıfır Tolerans Günü” ilan ettikleri 21 Haziran’da sosyal ve psikolojik etki sonucu birçok şehirde özel araç sürücülerinin araçlarıyla trafiğe çıkmayarak toplu taşım araçları ile ihtiyaçlarını giderdiklerini ifade eden Memiş, şunları kaydetti: Trafik kurallarını unutan yaşlı sürücüler ile hiç eğitim almadan sürücü belgesi alan bazı kişiler, trafik kitaplarını okumaya ve hangi kural hatasının kaç puan ve kaç YTL olduğunu sormaya başlamışlardır. Daha önceki günlerde kural ihlali yapanların ve trafikte dikkatli olmayanların bu kampanya nedeni ile trafikte daha kurallı araç kullanma oranı yaklaşık yüzde 35’e ulaştı. Kampanya gününde fahri trafik müfettişlerinin ceza tespit tutanakları düzenleme ortalaması bazı illerde en az yüz 200, bazı illerde ise 600’e varan oranda arttı. Hep polis ve jandarma denetimi ile yaşayan toplum, sivil denetimin de önemini ve tarafsız denetim yapabileceği ve bunun da demokrasi açısından büyük bir kazanım olduğunu tartışmaya başladı. Trafikte polisi görünce kurallara uyan ve daha sonra uymayan veya kuralsızlıkları kural yapanların da tanınmadan ve görünmeden bir denetime tabi olacakları bilincinin toplumda kabul edilmesinde büyük aşamalar kaydedildi.
Bu kampanyalarla trafikte toplumsal bilincin yerleştirilmesinin hiç de zor ve maliyetinin büyük ölçekli olmadığının ortaya çıktığını vurgulayan Memiş, şöyle devam etti: Ayrıca, gelişmiş ülkelerin aydın insanlarının kendi esas işlerinin yanında, toplumsal olayların çözümlenmesinde görev almaları paralelinde fahri trafik müfettişi olarak görev yapmalarının manevi bir görev ve aydın sorumluluğunun da bir gereği olduğu da ortaya çıkmıştır.
Memiş, yetki devri, sorumluluk ve destek verildiğinde STK olarak aydın insanların kamu gücüne ve topluma çok daha yararlı girişimler yapacağını belirlediklerini, bunun için de 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun tamamen devletçi değil, devlet ve sivil toplum mantığı ile geleceğin Türkiye’sine göre değiştirilmesinin şart olduğunu bildirdi.
EN ÇOK KIRMIZI IŞIK İHLALİNDE CEZA KESİLİYOR
Geçen yıl 118 bin 31 adet ceza kesildiğini ifade eden Memiş, fahri müfettişlerin daha çok kırmızı ışık ihlaline ceza kestiklerini belirtti. İhsan Memiş, Türkiye'de 1997 yılında ilk kez uygulamaya konulan fahri trafik müfettişliğinde önemli ilerlemeler yaşandığını kaydetti. Trafikte sivil bilincin yaygınlaşması amacıyla bu uygulamanın önemli rol oynadığını ifade eden Memiş, şunları söyledi: Türkiye'de yaklaşık 11 bin adet fahri trafik müfettişi gönüllü olarak görev yapıyor. Fahri trafik müfettişleri en çok kırmızı ışık ihlaline ceza kesiyor. Ardından tehlikeli şerit değiştirmek, emniyet kemeri ve uygunsuz parklar geliyor.
Müfettişler seçilirken daha dikkatli olunmalı. Yetki sadece valilik ve emniyet müdürlüklerinde olmamalı, sivil kuruluşlara da seçme yetkisi tanınmalı. Aksi takdirde siviller etkili olamaz.
Fahri trafik müfettişleri, adeta şöhretler karması
Yollarda “gizli göz” olarak görev yapan fahri trafik müfettişleri arasında birbirinden ünlü simaların olduğu ortaya çıktı. Kimlikleri sır gibi saklanan ünlüler arasında; Aziz Yıldırım, Nail Keçili, Müjdat Gezen ve Prof. Orhan Kural gibi tanıdık simalar var.
Türkiye’de birkaç yıldır yollarda “gizli göz” olarak görev yapan fahri trafik müfettişlerinin bazılarını şöhretler oluşturuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, görevlerini daha iyi yapabilmeleri için gizlilik esası gereği kimliklerini saklı tuttuğu fahri müfettişler arasında Fenerbahçe Spor Kulübü (FB) Başkanı Aziz Yıldırım’dan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’na, sanatçı Müjdat Gezen’den eski hakem Erman Toroğlu’na kadar birçok ünlü isim bulunuyor.
Özellikle kariyer sahibi isimlerden seçilen fahri müfettişlik için Cumhurbaşkanlığı adaylığında olduğu gibi 40 yaşını doldurmuş olma ve üniversite bitirme şartı aranıyor. Mahkemeler tarafından ceza alanlar ile yılda 5 kezden fazla hız sınırını aştığı tespit edilenler müfettiş olamıyor. Fahri trafik müfettişleri, genelde Ankara, İstanbul ve İzmir’de oturan isimlerden seçilmiş olmalarına rağmen ülkenin her yöresinde ceza kesme yetkisine sahip. Cebinde makbuzla dolaşan fahri müfettişler, trafik ihlallerine, sürücünün haberi bile olmadan anında ceza kesebiliyor. Müfettişler, kestikleri ceza makbuzunu en yakınında bulunan polis memuruna kimliğini gösterip teslim ediyor. Fahri müfettişlere, her yıl için 50 makbuz veriliyor. Kendisinin trafik kuralını ihlal ettiği belirlenen müfettişlerin yetkisi elinden alınıyor.
TÜRKİYE’NİN ÜNLÜ FAHRİ MÜFETTİŞLERİ
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet’in isimlerini sır gibi sakladığı ünlü trafik fahri müfettişlerinden bazıları şunlar: FB Başkanı Aziz Yıldırım ve kardeşi FB yöneticisi Ali Yıldırım, Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Halis Burhan, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Münir Kutluata, sanatçılar Perran Kutman, Müjdat Gezen, Yalçın Gülhan, Enver Demirkan, eski hakem ve futbol yorumcusu Erman Toroğlu, İÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski Rektör Prof. Dr. Bülent Berkarda, Egebank davasında yargılanan ünlü reklamcı Nail Keçili, işadamları Hasan Karamehmet, Murat Dedeman, Behruz Çinici, Abdullah Kiğılı, eski milli futbolcu Engin Verel, spor yazarı Eyüp Karadayı, eski belediye başkanları İhsan Yalçın, İdris Güllüce, Yüksel Çengel, akademisyenler Prof. Dr. Orhan Kural, Prof. Dr. Turgay Atasü ve Prof. Dr. Koptagel İlgün.
KONYA’DAKİ ÜNLÜ FAHRİ MÜFETTİŞLER
Trafik Fahri Müfettişleri Derneği eski Başkanı Konya 8. Noteri Mehmet Yaman ise gazetemize yaptığı açıklamada Konya’da derneğe kayıtlı 325 üyeden yüzde 90’ının üniversite mezunu olduğunu söyledi. Dernek üyeleri arasında bir çok öğretim üyesi ve STK temsilcisi bulunduğunu hatırlatan Yaman Konya’nın şöhretler karmasını ise şöyle sıraladı: Bekir Duvarcı, Bestami İnan, Bülent Baysal, Mehmet Emin Parlaktürk, Prof. İbrahim Erkul, İlker Küçüktunç, Muzaffer Hançerli, Hasip Şenalp, Halil Özer, Ahmet Özer, Muhsin Dinek, Mehmet Yaman, Zeki Sayman, Erol Erdem, Fuat Yöndemli, Gültekin Koç, Cavit Nalçacıgil, Emekli Alb. Erdal Koru, Ali Rıza Söğüt
Memleket, aa