Sırp ve Boşnak liderler arasında Karadzic tartışması

Sırp ve Boşnak liderler arasında Karadzic tartışması

Sırbistan Başbakanı Vucic'in, "Kararı, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne yönelik siyasi ya da başka türlü bir saldırı için kullanmak isteyenleri uyarıyorum" ifadesine Boşnak lider İzetbegovic tepki gösterdi - İzetbegovic: - "Sırbistan Başbakanı Vucic'in, Bosna He

SARAYBOSNA (AA) - Lahey'deki Eski Yugoslavya Ulusararası Ceza Mahkemesi'nin, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic hakkında soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kurallarını ihlal etmek suçlarından 40 yıl hapis cezası vermesinin Balkanlardaki etkisi sürüyor.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'in karar günü yaptığı "Kararı, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne yönelik siyasi ya da başka türlü bir saldırı için kullanmak isteyenleri uyarıyorum. Sırbistan, Dayton Antlaşması çerçevesinde buna izin veremez, vermeyecektir." ifadesine Boşnak lider Bakir İzetbegoviç tepki gösterdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç, "Sırbistan Başbakanı Vucic'in, Bosna Hersek'teki Sırplar ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin pozisyonu hakkında endişe duymasına gerek yok. Bunlar Dayton Antlaşması'nda tanımlanmıştır. Özellikle de uyarıda bulunmasına gerek yok." dedi.

Vucic'in, birkaç yıl önce başladığı gibi bölge istikrarı, Bosna Hersek ve Sırbistan'daki Boşnak ve Sırpların ilişkilerinin iyileştirilmesi için hareket etmeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan İzetbegoviç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesela, (Vucic) Bosna Sırp Cumhuriyeti yönetiminin, bu entitede yaşayan Boşnakların pozisyonunun ve güvenliğinin iyileştirilmesi için yardım etmesini sağlayabilir. Bunu yapabileceğine eminim. Boşnaklara ve camilere yönelik saldırılar var. Hakları ellerinden alınıyor. Boşnakların çocukları, Dayton'da da garanti edilen kendi dillerinde eğitim alamıyor. Vucic bunları yapmalı, Balkanlardaki ilişkilerin iyileştirilmesine olumlu katkı sağlamalı."

- Sırplardan ağız birliği

Öte yandan, Karadzic kararının ardından bölgedeki en önemli Sırp siyasi liderlerin açıklamalarındaki benzerlikler dikkati çekti.

Kararın ardından yazılı açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Sırbistan'ın Dayton Antlaşması çerçevesinde davranmaya devam edeceğini belirterek, kararın Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin geleceğini etkilememesi gerektiğini vurguladı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Mladen İvanic de "tek taraflı alınan kararların, ileride savaşın sadece tek bir halk üzerine uygulandığı düşüncesini doğuracağını" savunarak, "Dolayısıyla, ülkede savaşın izleri hiçbir zaman için bitmeyecektir." ifadesini kullandı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, Karadzic hakkındaki kararın adil olmadığını ileri sürerek, verilen cezaların kişilerin kendi sorumluluğunda olduğunu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Sırp halkını etkilememesi gerektiğini söyledi.

Lahey'deki mahkeme geçen perşembe günü görülen karar duruşmasında, Karadzic'i soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kurallarını ihlal etmek suçlarından 40 yıl hapse mahkum etmişti. Karadzic, Srebrenitsa'da 1995 yılının temmuz ayında yaşanan soykırımın yanı sıra "insanlığa karşı suç" başlığı altında sürgün, etnik temizlik, katliam, sınır dışı etmek, insanlık dışı eylemlerde bulunmak ile "savaş kurallarının ihlal edilmesi" başlığı altındaki katliam, terör, sivillere yönelik saldırılar ve esir almak suçlarından hüküm giydi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :