Sırp milliyetçiler Mogherini'yi protesto etti

Sırp milliyetçiler Mogherini'yi protesto etti

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, meclisteki konuşması sırasında Sırp milliyetçisi partilerin milletvekilleri tarafından protesto edildi

BELGRAD (AA) - Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da resmi temaslarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, meclisteki konuşması sırasında Sırp milliyetçisi partilerin milletvekilleri tarafından protesto edildi.

Milletvekillerine hitap etmek üzere kürsüye çıkan Mogherini'ye tepki gösteren Sırp Radikal Partisi (SRS) milletvekilleri, masalara vurup "AB'ye ihtiyacımız yok." sloganları attı.

Sırp milliyetçisi Dveri Hareketi milletvekilleri ise üzerinde "Sırbistan Brüksel'e güvenmiyor." yazılı dövizlerle, Mogherini'nin konuşmasını protesto etti.

Mogherini ise kendisini protesto eden milletvekillerine dönerek, "Vazgeçeceğimi sandınız değil mi? Yanıldınız." ifadelerini kullanarak, protestoya rağmen milletvekillerine hitap etti.

Batı Balkanlar'ın Avrupa'nın kalbinde yer aldığını vurgulayan Mogherini, "Sırbistan ve diğer Balkan ülkeleri ailemizin ferdi olmadan, AB'nin tamamlanmayacağı kanaatindeyim." dedi.

AB'nin kapılarının Sırbistan'a açık olduğunu kaydeden Mogherini, "Bölgeye vermek istediğim mesaj, AB'nin 27 üye ile sınırlı kalmayacağıdır. AB'den çıkan ülkenin yerine yenisi gelecek, bunlardan biri de Sırbistan olacak." diye konuştu.

Mogherini, bölgenin etnik gerilimlerle dolu zor bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek, "Zor olduğunun farkındayım ancak sizin kararlarınız sadece bölge için değil tüm Avrupa için önemli. Üzerinizde büyük bir sorumluk var." ifadelerini kullandı.

Sırbistan'ın her daim "dünyanın kavşağında" bulunduğunu kaydeden Mogherini, "Siz hem Doğu hem Batı kimliğine sahipsiniz. Siz eşsiz bir milletsiniz. Sırbistan'a, AB'de büyük bir görev düşeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Mogherini, Sırbistan'ın geçen hafta iki, geçen yıl da dört fasıl açtığını anımsatarak, Sırbistan halkının bundan fazlasını beklediğinin farkında olduğunu sözlerine ekledi.

Meclisteki oturuma Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Jadranka Joksimovic de katıldı.

Mogherini, Belgrad'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ile de görüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :