Şırnak'ta "Uluslararası İbnü'l Cezeri" paneli

Şırnak'ta "Uluslararası İbnü'l Cezeri" paneli

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş:- "Allah'ın izniyle polis, asker, korucumuz ve en önemlisi halkın desteğiyle bu terör belasından kurtuluyoruz. Şırnak eskiden olduğu gibi ilim irfan yuvaları ile birlik beraberliğimize müzahir olacak bir yer olacaktır"

ŞIRNAK (AA) - Şırnak'ta, "Uluslararası İbnü'l Cezeri" paneli düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Şırnak Üniversitesi işbirliğiyle 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panel Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Panelin açılışında konuşan Vali Mehmet Aktaş, Şırnak'ın Nuh Peygamber'e ev sahipliği yaptığını, kentin tufandan sonra huzur bulup, farklı dilleri ve kültürleri barındırdığını söyledi.

Şırnak'ın konumu itibarıyla tarihi bir bölgede bulunduğuna işaret eden Aktaş, "Bölgemizin, ülkemizin yetiştirdiği din adamları ve alimlerden biri de İbnü'l Cezeri'dir. Kendisi ilim, irfan dünyamızı aydınlatmış, çok önemli insanları yetiştirmiştir." dedi.

Bölgede yaşanan terör saldırılarına da değinen Aktaş, şunları kaydetti:

"Bir proje ürünü olan PKK terör örgütü emperyalist güçler tarafından kollanmış, akıttığı gözyaşının, kanın yanında en büyük yıkımı başta inanç değerlerimiz olmak üzere kültürel değerlerimize vermiştir. Allah'ın izniyle polis, asker, korucumuz ve en önemlisi halkın desteğiyle bu terör belasından kurtuluyoruz. Şırnak eskiden olduğu gibi ilim irfan yuvaları ile birlik beraberliğimize müzahir olacak bir yer olacaktır."

Panelin kentte düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aktaş, panelin, terörün üzerini örttüğü değerlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağına inandığını aktardı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı da İbnü'l Cezeri'nin biyografisi okunduğunda, onun hayatının ilim ve irfan ile geçtiğinin görüldüğünü belirtti.

Tıraşçı, birçok ülkeyi gezerek, yüzlerce talebe yetiştiren Cezeri'nin 80 esere sahip olduğunu dile getirdi.

Sempozyumun bir bölümünü kentte gerçekleştirdiklerini ifade eden Tıraşçı, 1-4 Kasım'da da Bursa'da Uluslararası İbnül Cezeri Sempozyumu'nun düzenleneceğini bildirdi.

Panelde Irak Tikrit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ğanim Kadduri el-Hamed ve Suudi Arabistan'dan gelen Dr. Eymen Ruşdi Suveyd birer sunum yaptı.

Panele, Osman Traşçı, eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, ŞÜ Rektörü Prof. Dr. M. Emin Erkan, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Emin Maşalı, kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

- İbnü'l Cezeri

İbnü'l-Cezeri, gerek yaşadığı dönemin otoritesi olması gerekse kendisinden sonra yaşayan, özellikle kıraat alimlerinin neredeyse tamamını etkilemesi sebebiyle Kur'an ve kıraat tarihinde tartışmasız bir kişilik olarak kaynaklarda yerini almış, kıraat ilminin en önemli otoritelerinden kabul edilmesi ve eserleri ilk başvuru kaynakları arasında olması nedeniyle gündemdeki yerini daima muhafaza etmiştir. İbnü'l-Cezeri, özellikle kıraat ilminin Osmanlı topraklarında yayılmasında son derece önemli bir isimdir. Bu ilmi ondan öğrenen birçok Osmanlı alimi söz konusudur.

Hayatının hemen hemen tamamını öğrenme ve öğretmeye ayıran İbnü'l-Cezeri, başta kıraat olmak üzere, tefsir, hadis, fıkıh, kelam, siyer, tarih, siyaset bilimi, dil ve edebiyat, tıp, astronomi, tasavvuf gibi neredeyse her branşta önemli eserler vermiştir. İbnü'l-Cezeri'nin, 82 yıllık ömrünün yaklaşık 75 yılını kıraat ilmine vakfettiği ifade edilir.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :