Sırık domateste de öncü olacağız
Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özgüven, yeni denedikleri melez sırık domates çeşidinde dekardan 20 ton ürün aldıklarını belirterek "Ereğli'yi Avrupa'nın domates üretim merkezi yapmak istiyoruz" dedi.
Ereğli'de, normalde dekardan en fazla 8 ton verim alan çiftçiler, bu yıl ilk kez denedikleri melez sırık domates çeşidinde 20 ton ürün aldı. İlçede üretilen bin ton domatesten 400 tonu, Fransa ve Almanya'ya ihraç edildi.
Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, çiftçinin gelirini artırmak için, mevcut tarım ürünlerine alternatif yeni ürünlere ağırlık verdiklerini, bu kapsamda yeni ürün denemeleri yaptıklarını söyledi.
Yetiştirdiği arpa ya da buğdayın birim alana getirisi az olduğu için çiftçinin de yeni arayışlar içinde olduğunu belirten Özgüven, "Kaymakamlık, uluslararası bir firma ve 9 çiftçiyle birlikte 57 dekarlık sahada sırık domates yetiştiriciliği yaptık" dedi.
Özgüven, yetiştirdikleri yüksek verimli sırık domatesin, bu yıl ilk kez denenen yeni bir melez çeşidi olduğunu, bu çeşidin diğer domateslere göre daha dolgun görünmesi ve hasat edildikten sonra formunda uzun süre bozulma olmaması nedeniyle ihracata uygun olduğunu ifade etti.
Yer domatesinin kilo fiyatının halen 18 YKr olmasına karşın, yetiştirdikleri bu yeni sırık domates çeşidinin kilosunun 30 YKr'ye alıcı bulduğunu dile getiren Özgüven, bu domatesin özellikle yurtdışında büyük ilgi gördüğüne dikkati çekti.
Mevcut imkânlarla daha fazla miktarda ve daha kaliteli ürün alınan bu çeşidi tarlasında yetiştirmek için kendilerine, çok sayıda çiftçinin başvurduğunu vurgulayan Özgüven, şöyle devam etti: "Normalde tarlasından dekarda 7-8 ton domates alan çiftçi, sırık domatesten dekarda 20 ton verim elde etti. Dekar bazında kazandığı paranın en az 2 bin YTL'si cebinde kaldı. Gelecek yıllarda üretimi 10 bin tona çıkararak Ereğli'yi Avrupa'nın domates üretim merkezi yapmak istiyoruz. Ereğli meyvecilikte olduğu gibi sırık domateste de öncü olacak.