Sırbistan'da kamu çalışanları protestosu

Sırbistan'da kamu çalışanları protestosu

Ülkedeki eğitim ve sağlık çalışanları, başkent Belgrad'daki hükümet binası önünde kamu çalışanlarına ilişkin hazırlanan yeni yasa tasarısını protesto etti

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da kamu çalışanlarına ilişkin hazırlanan yeni yasa tasarısı, ülkedeki eğitim ve sağlık çalışanları tarafından protesto edildi.

Sağlık ve eğitim sendikaları tarafından "Kamu hizmeti, kamu mirasıdır, kamu mirasını koruyalım" sloganıyla başkent Belgrad'daki hükümet binası önünde düzenlenen protestoya, yüzlerce kamu çalışanı katıldı.

Sendika temsilcileri, yeni yasa tasarısının eğitim, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını "ikinci sınıf vatandaş" durumuna düşürdüğünü savundu.

Sırbistan Eğitim Sendikaları Birliği (USPRS) Başkanı Jasna Jankovic, burada yaptığı konuşmada, yasa tasarısının ilgili bakana müdür atama veya görevden alma, müdüre ise çalışanlarını yaşadıkları yerden 200 kilometre uzaklıktaki başka bir yere atama hakkı tanıdığını belirterek, buna karşı çıktıklarını vurguladı.

Kamu çalışanlarının eğitim düzeylerine oranla çok düşük maaşlar aldıklarına dikkati çeken Jankovic, "Sendikamız susmayacak. Bu yasa tasarısının kabul edilmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Sırbistan Yeni Sağlık Sendikası (NSZS) Başkanı Zivorad Mrkic de hükümetin oluşturduğu yeni şartlarla sağlık çalışanlarını ülkeden kovduğunu ileri sürerek, Sırbistan'daki beyin göçüne işaret etti.

Sırbistan Eğitim Çalışanları Sendikası (SRPS) Başkanı Slobodan Brajkovic ise eğitim çalışanları için daha yüksek maaş ve daha iyi yaşam şartları talep ettiklerini kaydetti.

Yasa tasarısı, mevcut yasanın aksine kamu çalışanlarının kendi talepleri dışında devlet tarafından da atanmasını öngörüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :