"Sırbistan Kosova'ya düşmanca davranırsa karşılık vereceğiz"

"Sırbistan Kosova'ya düşmanca davranırsa karşılık vereceğiz"

Eski Kosova Başbakanı ve Kosova'nın Geleceği İçin İttifak Genel Başkanı Haradinaj:- "Sırbistan Kosova'ya karşı düşmanca davranırsa, biz her zaman karşılık vereceğiz"- "Türkiye Kosova'nın tanınmasında önemli işler yaptı. Türkiye ile bu iyi ilişki geleneğin

PRİŞTİNE (AA) - SİBEL VEZAJ - Eski Kosova Başbakanı ve Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) Genel Başkanı Ramush Haradinaj, "Sırbistan Kosova'ya karşı düşmanca davranırsa, biz her zaman karşılık vereceğiz." dedi.

11 Haziran'da yapılacak erken genel seçim öncesi ittifak kurdukları Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve Kosova İçin Girişim (NİSMA) siyasi partilerinin ortak başbakan adayı olan Haradinaj, AA muhabirine ülkesindeki siyasi gelişmeleri ve komşu ülkelerle ilişkileri değerlendirdi.

Kosova'nın komşuları ile ilişkilerine değinen Haradinaj, tüm komşu ülkelerle diyalog kurulması taraftarı olduğunu ancak Sırbistan'ın Kosova'ya karşı düşmanca davrandığını söyledi.

Haradinaj, egemen, bağımsız ve birçok ülke tarafından tanınan Kosova'nın çıkarlarını, Kosova Meclisi ve anayasasının hükümlerini temsil edeceklerini belirterek, "Sırbistan Kosova'ya karşı düşmanca davranırsa, biz her zaman karşılık vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecini sürdürmek istediklerini ancak bunu sadece diyalog içinde olmak adına yapmayacaklarını aktaran Haradinaj, sadece kendilerini tanıyanları tanıyacaklarını ve sadece kendilerine saygı gösterenlere saygı göstereceklerini vurguladı.

Haradinaj, Kosova içinde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına yönelik anlaşmanın, Başbakan İsa Mustafa'nın başında bulunduğu hükümetin bir hatası olduğunu savunarak, bu konuda Mustafa'nın meclise danışmadığını, bu nedenle halkın ve meclisin bu anlaşmaya tepki gösterdiğini dile getirdi.

Karadağ ile Kosova arasındaki sınırın yeniden belirlenmesine ilişkin anlaşmaya da değinen Haradinaj, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sınırın çizildiği anlaşma yanlıştır. Toprak kaybediyoruz. Yeni bir komisyon oluşturacağız ve Karadağ ile yeniden müzakere edeceğiz. Çünkü onlar hem komşumuz hem de dostumuz. Suçun Karadağ tarafında olduğunu düşünmüyoruz. Bizim yanlışımız ve bu yanlışı düzelteceğiz. Bu konuda derhal AB ülkelerinin hükümetlerini de bilgilendireceğiz, zira onlar haksız bir şekilde Kosovalılara vize serbestliği hakkı verilmesi için sınırın yeniden belirlenmesini koşul olarak koydular."

- "Sırbistan'a hiçbir şekilde boyun eğmeyeceğim"

Kosova'daki savaşta, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) bünyesinde komutanlık da yapan Haradinaj, mevcut Kosova Güvenlik Güçlerinin (FSK) Kosova Silahlı Kuvvetlerine dönüştürülmesi konusuna da dikkati çekerek, seçimin ardından Kosovalı Sırpların temsilcilerinin de bu kapsamdaki anayasa değişikliklerini destekleyeceklerini savundu.

Bu dönüşüme karşı çıkmanın, Belgrad'ın kendi gündeminin bir parçası olduğunu ileri süren Haradinaj, Kosova'da yaşayan Sırpların, bunun kendilerinin çıkarına olmadığını anlayacağını söyledi.

Haradinaj, Sırbistan'ın çıkardığı uluslararası yakalama kararı nedeniyle yaklaşık 4 ay Fransa'da tutulmasına ilişkin de "Sırbistan'a hiçbir şekilde boyun eğmeyeceğim. Kosova'nın özgürlük savaşı sırasındaki rolümden dolayı memnunum." ifadelerini kullandı.

Sırbistan'ın daha önce eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı da Kosova savaşındaki rolü nedeniyle suçladığını ve hakkında yakalama kararı çıkardığını anımsatan Haradinaj, "2004 yılından kalma bir yakalama kararını uygulaması Fransa gibi bir ülke için ayıp. Aynı sebepten kendi cumhurbaşkanını hapse atmamak ancak başka bir ülkenin halkı tarafından seçilmiş eski başbakanını hapsetmek büyük bir anlamsızlık." diye konuştu.

Makedonya'daki siyasi gelişmeleri de değerlendiren Haradinaj, hükümetin kurulmasında Makedonya halkının egemen kararlarına müdahale etmeyeceklerini belirterek, kendilerini ilgilendiren meselenin bu ülkedeki Arnavutların konumu olduğuna dikkati çekti.

Haradinaj, "(Makedonyalı Arnavutlar) Otokton bir halk, kendi topraklarındalar. Bizi de oradaki Arnavutların hakları ilgilendiriyor." dedi.

- Vize serbestliği ve Türkiye ile ilişkiler

AB'nin Kosova vatandaşlarına vizeleri kaldırmasının uzun sürmeyeceğini ve bunun aynı zamanda Bosna Hersek ile Kosova arasındaki vize sorununun çözümüne de yardımcı olacağını dile getiren Haradinaj, Bosna Hersek'in Kosova'yı tanıması konusunda siyasi mutabakat olmamasına rağmen vatandaşların engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilere de değinen Haradinaj, iki ülkenin her zaman iyi ilişki geleneğine sahip olduğunu ifade etti.

Haradinaj, "Kosova'dan Türkiye'ye göç etmiş büyük bir topluluğumuz mevcut. Aynı zamanda Kosovalı Türklerle de çok iyi ilişkilere sahibiz. Onlar, Kosova'nın ulusal çıkarları sürecinin müttefikleridir. Türkiye Kosova'nın tanınmasında önemli işler yaptı. Türkiye ile bu iyi ilişki geleneğini koruyacağız. Bu bizim çıkarımızadır." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :