Sırbistan Başbakanı Vucic:

Sırbistan Başbakanı Vucic:

"Hükümeti kurduktan sonra Brüksel'e gideceğim. Şimdilik bir ABD ziyareti planlanmış değil"- "Sırbistan AB yolundadır. Her şeye bakışımız aynı mı, hayır değil. Bana göre değerli olan, bu konuları açıkça ve saklamadan konuşabilmek. Benim işim, Sırbistan'ın

BELGRAD (AA) - Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, 21 Haziran'daki Brüksel ve 23 Haziran'daki ABD temaslarını iptal ettiğini açıklayarak, "Hükümeti kurduktan sonra Brüksel'e gideceğim. Şimdilik bir ABD ziyareti planlanmış değil." dedi.

Vucic, Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sırbistan'ın stratejik bir rotası olması gerektiğini aktaran Vucic, bu kapsamda ülkeye yatırım çekmeye ve AB üyelik sürecinde ilerlemeye devam edeceklerini, aynı zamanda Rusya, Çin ve diğer ülkelerle işbirliğini sürdüreceğini kaydetti.

24 Nisan'daki seçimin ardından yeninden hükümeti kurmakla görevlendirilen Vucic, yeni hükümetin en kısa zamanda kuracaklarını belirterek, Vojvodina Özerk Bölgesi'nde hükümetin kurulmasının hemen akabinde, kendilerinin de hükümeti kuracağını ifade etti.

ABD'nin Belgrad Büyükelçisi Kyle Randolph Scott ve AB Sırbistan Delegasyonu Başkanı Michael Davenport ile dün yaptığı görüşmeye de değinen Vucic, basında çıkan Brüksel ve ABD ziyaretlerinin iptal edildiği iddialarını da doğruladı. Vucic, söz konusu ziyaretleri hükümet kurma göreviyle meşgul olduğu için iptal etmek zorunda kaldığını kaydederek, "Hükümeti kurduktan sonra Brüksel'e gideceğim. Şimdilik bir ABD ziyareti planlanmış değil." ifadelerini kullandı.

Scott ve Davenport ile "açık bir görüşme" yaptıklarını söyleyen Vucic, "O toplantıda resmi ya da gayriresmi bir şey söylemedim. Bugün bu konu hakkında konuşmak istemiyorum." dedi.

- "Sırbistan AB yolundadır"

Sırbistan'ın AB hedefinden saptığı iddialarını da değerlendiren Vucic, "Sırbistan AB yolundadır. Her şeye bakışımız aynı mı, hayır değil. Bana göre değerli olan, bu konuları açıkça ve saklamadan konuşabilmek. Benim işim, Sırbistan'ın çıkarlarını korumak. Onların işi de ABD ve AB'nin çıkarlarını korumak. Bu çıkarlar çoğu zaman birbiriyle örtüşüyor. Kimi zaman tam olarak örtüşmüyor ve aynı bakışa sahip olmuyoruz ama bu da anlaşılır bir şey." ifadelerini kullandı.

Vucic'in, Scott ve Davenport ile dün yaptığı görüşmenin ardından Brüksel ve New York'taki resmi temaslarını iptal ettiği açıklanırken, ülke basını Vucic'in bu hamlesiyle aslında kendilerine baskı yapan AB ve ABD'ye, "Rusya ve Çin'e dönebileceği" mesajı verdiğini ileri sürdü.

Sırp basını, önümüzdeki günlerde, önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, ardından Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in Belgrad'ı ziyaret edecek olmasının Vucic için ek argüman olabileceğini savunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler