Sınır Tanımayan Doktorlar AB'den yardım almayacak

Sınır Tanımayan Doktorlar AB'den yardım almayacak

Örgüt yönetimi, "sığınmacıların acılarını görmezden gelen politikaları" nedeniyle AB ve üye devletlerden yardım almamaya karar verdi

BRÜKSEL (AA) - Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), AB ve üye devletlerin sığınmacı politikasını eleştirerek, "politikaları çok fazla zarara yol açan kurumlar ve hükümetlerden" bundan sonra yardım almayacağını duyurdu.

MSF'den yapılan açıklamada, hükümetlerin AB-Türkiye mutabakatını bir başarı olarak sunduğu ancak korumaya muhtaç kişilerin gerçek insani bedeli ödemeye devam ettiği belirtildi. Aralarında yanlarında yetişkinlerin olmadığı çocuklar dahil 8 binden fazla kişinin AB-Türkiye mutabakatının doğrudan bir sonucu olarak Yunan adalarında mahsur kaldığı ifade edilen açıklamada, "Bu kişiler, bazen aylarca aşırı kalabalık kamplarda çok vahim şartlar içinde yaşamaktalar." denildi.

Avrupa'nın bu kişilerin çoğunluğunun Suriye, Irak ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçtığını gözardı ettiği savunulan açıklamada, AB Komisyonu'nun geçen hafta, Türkiye'yle varılan mutabakatın benzerlerinin Afrika ve Ortadoğu'daki 16 ülkeyle de imzalanmasını teklif ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "örgütün bundan sonra, zarar verici caydırıcı politikaları, insanları ve acılarını Avrupa kıyılarından geri püskürtme girişimlerini artırmaları karşısında AB ve üye devletlerden yardım almayacağı", derhal uygulanacak olan bu kararın MSF'nin dünya çapındaki tüm projelerini kapsayacağı duyuruldu.

MSF Genel Sekreteri Jerome Oberreit de konuya dair açıklamasında, "Halka insani çözüm diye sunulan caydırıcı politikalar, yardıma ihtiyacı olan kişilerin acılarını daha da azdırdı. Bu politikaların hiçbir insani yanı yok. Bu politikalar bir model olamaz ve bunlara meydan okunmalı. MSF, politikaları çok fazla zarara yol açan kurumlar ve hükümetlerden yardım almayacak. Avrupa hükümetlerine, önceliklerini değiştirmeleri çağrısı yapıyoruz. Geri püskürtebilecekleri insanların sayısını azamileştirmek yerine, kabul edecekleri ve koruyacakları kişilerin sayılarını azamileştirmeliler." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler