Sınır güvenliğine "yüz tarama" kalkanı

Sınır güvenliğine "yüz tarama" kalkanı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca sınır güvenliğinin artırılması amacıyla "yüz tarama ve kayıt sistemi" geliştirildi - Daha yüksek güvenliğin sağlanabilmesi amacıyla 1 milyon 110 bin lira maliyetle 8 gümrük kapısında toplam 65 son teknoloji kamera sistemi ku

ANKARA (AA) - HÜSEYİN KARATEPE - Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca sınır güvenliğinin artırılması amacıyla İran, Irak ve Suriye kapılarında "yüz tarama ve kayıt sistemi" geliştirildi. Sistem; yasa dışı göç, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere, her türlü kaçakçılık ve yasa dışı geçişin önlenmesine yardımcı oluyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, daha yüksek güvenliğin sağlanabilmesi amacıyla 1 milyon 110 bin lira maliyetle 8 gümrük kapısında toplam 65 son teknoloji kamera sistemi kuruldu. Geriye dönük aylarca kayıt sorgulama yeteneğine sahip söz konusu sistem, güvenlik tedbirlerinin artırılması ve yasa dışı sınır geçişleri ile mücadele kapsamında yılbaşından itibaren hizmet vermeye başladı.

İstihbarat çalışmaları kapsamında hızlı teşhis yapılabilmesi amacıyla çeşitli kontrol noktalarında kişilerin yüzlerini yüksek çözünürlüğe sahip kameralarla 7 gün 24 saat kayıt altına alan sistem, özellikle İran, Irak ve Suriye'ye açılan sınır kapılarında aktif şekilde kullanılıyor.

- Ülkeye sızma girişimlerini engelliyor

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat birimleri başta olmak üzere, diğer kolluk kuvvetleri ve adli makamlar için denetim ve takip mekanizması sağlayan sistem sayesinde, aranan bir şüphelinin sınır kapılarından ülkeye sızması da engelleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Komuta Kontrol Merkezi'nden anlık takip edilen sistem, özellikle uluslararası terörizm başta olmak üzere sınır aşan suçlarla mücadeleye önemli bir katkı sunuyor.

Pasaport bilgileri ile karşılaştırma, kimliklendirme, operasyonel alarm ve anlık sorgu yeteneklerine sahip olması planlanan söz konusu sistemle, yasa dışı göç, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere her türlü kaçakçılığın ve sınırlardan yapılacak yasa dışı geçişlerin önlenmesi, takip ve kontrolü ile terörle mücadele daha etkili sonuçlar alınması hedefleniyor.

Özellikle komşu ülkelerdeki riskli ortam nedeniyle tüm sınır kapılarında güvenlik tedbirlerini üst düzeye yükselten Bakanlık, bu çerçevede kullandığı teknik cihaz çeşitliliğini de artırdı.

Sınır kapılarındaki radyoaktif madde kontrolü, mobil tarama sistemleri ve yoğunluk ölçüm cihazları gibi son teknoloji denetim mekanizmaları ile yasa dışı geçişlerin engellenmesi amaçlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :