
ŞİMDİ SIRASI MI?
Özel araçlarda sigara içenlere kesilen ceza uygulaması resmen başladı. K
Özel araçlarda sigara içenlere kesilen ceza uygulaması resmen başladı. Kamuya açık haldeki kapalı alanlarda içilmesi halinde cezası olan sigara için artık özel araçlar da kapsam dahiline girdi. Yeni dönemde özel araçlarda sigara içilmesi halinde sürücüler para cezasına çarptırılacak. Böylece hususi araçlarda sigara, elektronik nargile ve benzeri tütün ürünleri kullananlar denetimlere yakalanmaları halinde ceza ödeyecek.
DENETİMLER BAŞLADI
Gerçekleştirilen ilk denetimlerde birçok sürücüye kesilen özel araçta sigara içme cezası, hususi araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor. 2013 yılının Mayıs ayından bu yana yürürlükte bulunan “Özel araçta sigara içme cezası” için ilk ciddi yaptırımlar önceki gün itibariyle başladı. Birçok ilde gerçekleştirilen denetimlerde onlarca sürücüye ceza kesildi.
TİRYAKİLER TEPKİLİ
Uygulamanın yoğun şekilde yapılmasıyla başta tiryakiler olmak üzere vatandaşlardan tepkiler gecikmedi. Farklı tepkiler gösteren vatandaşlar yasağın uygulanabilir olmaktan uzak olduğunu ifade etti. Ekonomik sorunların üst düzeyde olduğu bir dönemde böyle bir yasağın gündemin ilk sırasına gelmesinin doğru olmadığını ifade eden vatandaşlardan farklı tepkiler geldi: “Tüm sorunlar bitti de araçta sigara yasağına mı kaldık”, “Araba, özel mülkiyettir. Arabanın içi kamusal alan değil özel alandır. Özel alan ile ilgili tasarruf kişinin kendisine aittir. Devlet buna müdahale edemez. Arabada sigara yasağı kanuna aykırıdır. Eğer vergi değil, insan sağlığı sizin için önemliyse sigara satışını yasaklayın!” “Sigara içmek dikkati dağıtıyorsa, direksiyon başında su içmek veya bir şeyler yemek de yasak olsun”
SİGARA YASAĞINA KARŞI HASSASİYETİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ AZALTIYOR
Toplu ulaşım araçlarıyla başlayan yasağın doğru bir şekilde kamusal alanlarla genişlediğine dikkat çeken vatandaşlar, “Bunlar son derece yerinde kararlar. Ancak yasağın içeriği kapalı alanlar olarak genişletilmesiyle birlikte hem toplumsal hassasiyet kaybolmaya başladı hem de denetlenebilir ve uygulanabilir olmaktan çıkmaya başladı. Dolayısıyla özel araçlarda sigara yasağı da bu kapsamda hem uygulanabilir hem de denetlenebilir olmaktan uzaktır. Vatandaşın sigara yasağına olumlu bakış açısını da zedelemektedir. Tabiri caizse iş sulanmaya başlamaktadır. Yasak genişledikçe buna uyma oranının azaldığını yetkililerin görmesi gerekmektedir. Özel araçta sigara yasağı, zamansız, uygulanabilir, eğitici, yararlı olmaktan uzaktır” şeklinde tepki gösterdiler.
UYGULAMADA İLGİNÇ VAKALAR YAŞANDI
“Dumansız Araç Uygulaması” uygulamasını yapan güvenlik görevlileri, cezaları yazdıktan sonra sürücülerin ilginç tepkileriyle karşılaştılar. Muğla'da direksiyon başında sigara içerken durdurulan kamyonet sürücüsü D.D. ise ceza kesileceğini öğreninince araçtan indi. Kısa süre sonra da geri binip, yeni bir sigara yaktı. D.D., kendisini görüntüleyen basın mensuplarına, "Kayıtta mısın? Çekin beni" dedi. Sigarasını içtikten sonra da yoluna devam etti. Ceza kesilen sürücü İsrafil Akpınar ''Kendi arabamızda da içemeyeceksek nerede içeceğiz? Evimizde içemiyoruz, kapalı yerlerde içemiyoruz, hastane, okul avlusunda içemiyoruz. Nerede içeceğiz? Ölelim o zaman. Tiryaki diye vatandaşın üzerine bu kadar gelinmez ki'' dedi.
ÖZEL ARABADA SİGARA İÇMEK YASAK MI?
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, araç sürücülerinin trafikte sigara içmesinin önüne geçmek için ‘Dumansız Araç’ uygulaması başlattı. Birçok işde yapılan uygulamada, direksiyon başında sigara içtiği tespit edilen sürücülere ilgili kanun maddesi uyarınca para cezası kesiliyor. Özel araçta sigara içmenin yasak olduğuyla ilgili mevzuat, 24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte yürürlüğe girmiş ve kanunlaşmıştı. Sigara içmenin hususi araçlarda yasak olduğunu tanımlayan 4207 sayılı kanun maddesi şu şekilde; "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, ” “Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir.” Servet R. Çolak-Memleket