Silifke'nin yoğurdunu solladı! Kilosu 100 TL, ihraç ediliyor
Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen turfanda karadutun yüzde 70’i Dubai, Katar ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Kilogram fiyatı 100 TL olan karadut, tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor.
Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önde gelen şehirlerinden Mersin’de örtü altı üretim tüm hızıyla devam ediyor. Silifke ilçesinde 250 dönüm alanda üretilen karadut, ilaç kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle yetiştiriliyor. Daldan koparıldığı gibi tüketime uygun olan bu özel meyve, hem iç pazarda hem de ihracatta büyük ilgi görüyor.

Silifke’de faaliyet gösteren 81 üretici, yılda yaklaşık 600 ton turfanda karadut üretimi gerçekleştiriyor. Üretilen karadutun yüzde 70’i Kuzey Irak, Dubai ve Katar’a uçak kargo ve tırlarla gönderiliyor. Kalan yüzde 30’u ise iç pazarda satışa sunuluyor.
Üreticiler Kaliteye Odaklandı
Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı İbrahim Kaynar, "Türkiye'de en çok üretim bizim bölgemizde yapılıyor. Ova mahallelerimizde 250 dönüm alanda örtü altında turfanda karadut üretimi gerçekleştiriyoruz. Kuzey Irak, Dubai ve Katar’a doğrudan ihraç ediyoruz" dedi.

Kaynar ayrıca, çiftçilerin alternatif ürünlere yöneldiğini ve karadutun kilogram fiyatının 100 TL olduğunu belirtti. Bölgedeki üreticiler, yüksek kaliteye odaklanarak hem iç hem dış pazarda güçlü bir talep yakaladıklarını ifade etti.
Kaynak:
