
Sığır Eti Üretimi Düştü Fiyatı Fırladı
TÜİK verilerine göre kırmızı et üretimi 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 tona geriledi. Böylece üretim son üç yılın en düşük seviyesine indi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin kırmızı et üretim istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, kırmızı et üretimi geçen yıla kıyasla yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi. 2023 yılında bu rakam 2 milyon 384 bin 47 ton seviyesindeydi. Böylece, kırmızı et üretimi son üç yılın en düşük düzeyine gerilemiş oldu.
Sığır ve koyun eti üretiminde dikkat çeken düşüş
2024 yılında sığır eti üretimi yüzde 11,2 düşerek 1 milyon 483 bin 42 ton olarak gerçekleşti. Koyun eti üretimi yüzde 10,5 azalarak 509 bin 539 tona, keçi eti üretimi yüzde 22,8 düşerek 99 bin 532 tona, manda eti üretimi ise yüzde 10,4 azalarak 13 bin 781 tona geriledi.
Son 10 yılda üretim neredeyse iki katına çıktı
TÜİK verilerine göre, 2015 yılında 1 milyon 187 bin 18 ton olan toplam kırmızı et üretimi, 2024 yılı itibarıyla 2 milyon 105 bin 895 tona ulaştı. Ancak bu artış trendi, son yıllarda yavaşladı ve 2024'te ciddi bir gerileme kaydedildi.
Et türlerinin üretim içindeki payları da değişti
2023 yılında toplam kırmızı et üretiminin:
%70,1’i sığır eti
%23,9’u koyun eti
%5,4’ü keçi eti
%0,6’sı manda eti
iken, 2024’te bu oranlar:
%70,4 sığır eti
%24,2 koyun eti
%4,7 keçi eti
%0,7 manda eti olarak değişti.
Bu değişim, sığır ve koyun etinin üretimdeki payını artırırken, keçi etinin payında düşüşe işaret etti.