Sigara yasağına uymayanlar WhatsApp'tan ihbar edilecek

Sigara yasağına uymayanlar WhatsApp'tan ihbar edilecek

Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğünce kapalı alanlarda sigara içilmesinin önüne geçmek için "WhatsApp ihbar hattı" oluşturuldu- Vali Düzgün: - "Deliller yeterliyse cezai işlem uygulanacak. Bu tür imkanlardan faydalanılması gerekiyor. Her gelen görüntüye tabii

KAYSERİ (AA) - Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sigara içilmesi yasak olan mekanlarda denetimi artırmak için "WhatsApp ihbar hattı" kuruldu.

Vatandaşlar, "0505 157 85 38" nolu telefon numarasından WhatsApp aracılığıyla fotoğraf da ekleyerek ihbarda bulunabilecek.

Konuyla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğünde toplantı düzenleyen Vali Orhan Düzgün, geçen yıl sigara içilmesi yasak olan yerlere yönelik Halk Sağlığı Müdürlüğünün koordinatörlüğünde 45 bin 901 denetim gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu denetimler sonrasında 249 işletmeye ve 534 kişiye toplam 487 bin lira tutarında para cezası uygulandığını belirten Düzgün, cezaların amacının vatandaşların kurallara uymasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Sigara yasağıyla halk sağlığının korunmaya çalışıldığını, sigara içenlerin içmeyenlerin sağlığına zarar vermelerinin engellendiğini ifade eden Düzgün, bu kapsamda WhatsApp ihbar hattını uygulamaya koyduklarını açıkladı.

Geçen yıl da trafik sorunlarının çözümü için WhatsApp'dan ihbar hattı oluşturulduğunu anımsatan Düzgün, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız, zaman zaman sonuç alamadıkları trafik sorunlarında bu uygulama ile emniyet birimimize ulaşıyor. Hem uygulama bakımından hem de caydırıcılık yönünden güzel bir uygulama oldu. Şubat ayında bin 239 ihbar geldi. Bunların 403'üne ceza uygulanmış. Fotoğraflarda oynama imkanı olduğu için kısa görüntüleri tercih ediyoruz. Kafeterya, lokanta türü kapalı mekanlarda da sigara içildiğine yönelik bize sosyal medyadan denetimlerin artırılması için talepler geliyor. Halk Sağlığı ekiplerinin tüm kapalı alanlarda aynı anda bulunması mümkün değil. Vatandaşlarımızın bu konuda yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bunun için suç teşkil eden mekanlarla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğünün oluşturduğu WhatsApp ihbar hattına ulaşmaları halinde gereken yapılacak. Deliller yeterliyse cezai işlem uygulanacak. Bu tür imkanlardan faydalanılması gerekiyor. Her gelen görüntüye tabii ki ceza yazılacak değil, ihbarlar değerlendirilecek. Kayseri, bu konuda belki bir pilot uygulama yapmış olacak."

Kayseri Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ da 2015'te bir genelgeyle kamuya açık çocuk parkları, yürüyüş alanları, spor yapılan yerlerde de tütün mamullerinin kullanılmasının yasaklandığını hatırlattı.

Sigara kullanımının yasak olduğu alanlarda gereken hassasiyetin gösterilmesi için vatandaşlardan yardım beklendiklerini ifade eden Karadağ, "Bize ulaşan ihbarları yerinde, hızlıca ekiplerimizle değerlendireceğiz. Melikgazi ilçesinde 4, Kocasinan'da 3, Talas'ta 2 ve diğer ilçelerimizde de birer ekiple sigara denetimi hizmeti veriyoruz" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :