Sıcak havada arılara dikkat

Sıcak havada arılara dikkat

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Hayvancılık Bölümü Başkanı Karaca: - "Sıcaklar ve polen eksikliği arılarda büyük stres oluşturuyor, saldırgan oluyorlar"- "Bu dönemlerde insanlarımızın arılardan uzak olmasına ihtiyaç var, arılara çok yaklaşmamaları gereki

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Sıcak hava nedeniyle polen bulmakta zorlanan ve strese giren arıların saldırganlaştığı, bu dönemlerde özellikle alerjik reaksiyon gösteren kişilerin arı saldırılarına karşı dikkatli olması uyarısında bulunuldu.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Hayvancılık Bölümü Başkanı Üzeyir Karaca, yüksek hava sıcaklıklarının arılar üzerinde olumsuz etki yaptığını söyledi.

Ege Bölgesi'nde önceki hafta etkili olan Afrika sıcaklarının bölgedeki arılar üzerinde olumsuz sonuçlar oluşturduğunu aktaran Karaca, özellikle Aydın'daki bazı kovanlarda arı kayıpları yaşandığına dikkat çekti.

- Sıcaklar ve polen eksikliği arıları etkiliyor

Sıcakların hayvan kayıpları ve bal üretimindeki gerilemenin yanında arıların saldırganlaşması yoluyla da zararlarının bulunabileceğine dikkat çeken Karaca, "Kovan içerisindeki kuluçka ısısı ortalama 36 derecedir. Özellikle bu seviyeyi geçen sıcaklıklar sorun yaratıyor. Örneğin Ege'de geçen haftalarda gölgede 40 dereceyi geçen sıcaklıklarda arılar, yuvadaki yavrularını serinletmekte zorlandı. Sıcaklar ve polen eksikliği arılarda büyük stres oluşturuyor ve saldırgan oluyorlar. Böyle dönemlerde kovanlardan uzak durmak gerekiyor" dedi.

Özelikle arı sokmasına alerjik reaksiyon gösteren kişilerin dikkatli olması gerektiğini dile getiren Karaca, aşırı sıcaklarda kovanları serin tutmanın önemli olduğuna işaret etti.

Sıcaklıktaki artışla arı ölümlerinin de görülebildiğine dikkat çeken Karaca, "Kovanların üzerine sinek teli yaparak havalandırmamız lazım, kovanların kapaklarının üzerine kireçle badana yaparak, beyazlaştırarak ısıyı yansıtmak gerekiyor. Kovanlar polen tuzaklı ise tuzaklarını ve giriş kısımlarını açmak gerekiyor. Koloniler daha serin ve gölge olan yerlere nakledilebilir ya da gölge yapılabilir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :