SGK Başkanı Bağlı:

SGK Başkanı Bağlı:

"Kayıt dışı istihdam, temel bir insan hakları ihlalidir"

ANKARA (AA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, kayıt dışı istihdamın temel bir insan hakları ihlali olduğunu kaydetti.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağlı, kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında kamu idarelerinde görevli denetim elemanlarına yönelik Başkanlık binasında düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.

Toplantıda, kayıt dışı istihdamın sosyal bir olgu ve kronik bir mesele olduğunu vurgulayan Bağlı, "Kayıt dışılık bir tarafıyla ceza hukukunu, bir tarafıyla da mali hukuku ilgilendiriyor. Bu hem vergi kaçırma hem primleri eksik ödeme sebebiyle sosyal güvenlik açıklarına sebebiyet veren bir olgu. Aynı zamanda da temel bir insan hakları ihlalidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kayıt dışı istihdam oranının yüzde 15'ler seviyesine çekilmesi hedefinin sadece SGK ve Gelir İdaresi Başkanlığının sorumluluğunda olmadığına vurgulayan Bağlı, şunları kaydetti:

"Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren, bir bütün olarak devleti ilgilendiren bir mesele. Bu konuda topyekun bir işlerlik içinde olunması gerekiyor. Kayıt dışı istihdamdaki 1 puanlık düşüş bile SGK'ya yaklaşık yıllık 1 milyar 885 milyon lira ek prim geliri sağlıyor. Bu da emekliye, sağlık harcamalarına daha fazla kaynak aktarımı ve aynı zamanda merkezi yönetim bütçesinden daha az transfer almak demek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :