Seydişehir..

Seydişehir;  Konya büyükşehir’in merkez ilçesi!

 

TBMM Genel Kurulu’nda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.  Yasa ile birlikte Seydişehir’de 8 belde 31 köy mahalle oldu.

Yasa çıktı çıkmasına da tartışması uzun süre devam edecek gibi gözüküyor.  Muhalefet Partilerinin milletvekilleri şimdiye kadar olmadığı şekliyle yasaya karşı çıktı. Son bir haftada kamuoyu; TBMM’de yumruklu kavgalara, ağza alınamayacak hakaret dolu sözlere şahit oldu..

Kapanacak beldeler, mahalle hâline gelecek köyler, büyükşehirle tanışacak ilçeler…

Herkes merak içinde ilçeler, beldeler, köyler merak içinde…

Sizin anlayacağınız bu yasa Türkiye nüfusunun yüzde 75’ini ilgilendiriyor.

Seydişehir olarak biz de bu yüzde 75 içindeyiz, çıkartılan bu yasanın Seydişehir’i direk olarak ilgilendiren maddeleri de hayli çok.

Bu yasa cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa ilçemize ne getirir ne götürür kısa bir araştırma yaptık...

Bu yasa ile Seydişehir’de uzun geçmişi olan tüm beldelerin hepsi tarih oluyor bununla kalsa, tüm köyler Seydişehir’e bağlı Büyükşehir’in bir mahallesi…

Sizin anlayacağınız köydeki vatandaş da, beldedeki vatandaş da, ilçedeki vatandaş da ilçe ve büyükşehir belediye başkanlığını seçmek için oy kullanacak. İlçe merkezinde önceki seçimlere göre 27.129 olan seçmen sayısı 46.070 seçmene çıkacak. (2011 milletvekili  seçimindeki) bu kimin işine yarar hangi partinin işine yarar bunun değerlendirmesi şimdilik konumuzun dışında.

İlçe merkezinin su, kanalizasyon yatırımları büyükşehir belediyesinin uhdesinde olacak, ilçe ve mahallelerde (köy ve beldelerde) su paralarını hemen mi toplar yoksa beş yıl sonra mı toplar burası daha net değil. İlçede bulunan Ana arterler (Atatürk Caddesi-Seyyidharun Bulvarı-Hürriyet Caddesi- Milli Egemenlik vs…) gibi caddelerimiz büyükşehir belediyesinin olacak, buralar da hiçbir şekilde büyükşehir haricinde çalışma yapılamayacak. İlçe merkezindeki ara sokaklar, parklar, bahçeler ise ilçe belediyesinde olacak. Zabıta işleri, İtfaiye işleri, cenaze işleri büyükşehire bağlı oluşturulacak birim tarafından yapılacak.

İlçe ve mahallelerdeki imar onayları büyükşehir belediyesi tarafından yapılacak.

Su kanalizasyon yatırımları büyükşehir belediyesi KOSKİ’ye geçecek, büyükşehir gelirlerinin % 10’u yeni oluşan mahallelerde yatırım yapmak zorunda olacak.

İl genel meclisi kalkacak,  yatırımlar büyükşehir’de oluşturulacak birimler tarafından yapılacak…

Şimdilik bu kadar yeter diyelim. Yasa çıktı çıkmasına da bu yasa daha çooook tartışılacak, konuşulacak çok şeyler söylenecek, çok tepkiler olacak anayasa mahkemesine gidecek vs…

Sizin anlayacağınız köylerimiz, beldelerimiz Konya Büyükşehir’in Mahallesi, Seydişehir’de Büyükşehir’in ilçesi oldu. Hadi hayırlısı diyelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.