Şevval hilali göründü mü? Bazı ülkelerde bir gün sonra başlayacak! Diyanet'ten son dakika Ramazan Bayramı açıklaması!

Şevval hilali göründü mü? Bazı ülkelerde bir gün sonra başlayacak! Diyanet'ten son dakika Ramazan Bayramı açıklaması!

On bir ayın sultanı Ramazan ayı sona erdi. İslam alemi 'hilal göründü mü? Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak?' sorularına cevap ararken Türkiye, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Filistin, Irak, Yemen ve Kuveyt 21 Nisan Cuma (bugün) bayram edecek.

Müslümanların tüm yıl özlemle beklediği on bir ayın sultanı Ramazan ayı sona erdi. İslam alemi 'hilal göründü mü? Ramazan Bayramı ne zaman başlayacak?' sorularına cevap ararken Türkiye, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Filistin, Irak, Yemen ve Kuveyt 21 Nisan Cuma (bugün) bayram edecek. Umman, İran, Fas ve Pakistan’da bayramın ilk gününün 22 Nisan cumartesi olarak belirlendiğini duyurdu.

İSLAM ALEMİNDE RAMAZAN BAYRAMI’NIN İLK GÜNÜ BELLİ OLDU

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Filistin, Irak, Yemen ve Kuveyt’te Ramazan Bayramı’nın ilk günü bugün, Umman, İran, Fas ve Pakistan’da bayramın ilk günü cumartesi olarak belirlendi.

aw874928-04.jpg

Suudi Arabistan Kraliyet Divanı'ndan yapılan açıklamada, Şevval ayının hilalinin görülmesi üzerine cuma gününün bayramın ilk günü olduğunu duyurdu.

Kutsal Ramazan ayının sona ermesi ile İslam aleminde Ramazan Bayramı’nın ilk günü belli oldu. Şevval hilalinin göründüğü Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Filistin, Irak, Yemen ve Kuveyt’te Ramazan Bayramı’n ilk gününü bugün olduğu açıklandı.

aw874928-06.jpg

UMMAN, İRAN, FAS VE PAKİSTAN’DA CUMARTESİ GÜNÜ BAYRAM EDİLECEK

Şevval hilalinin görünmediği Umman, İran, Fas ve Pakistan’da ise bayramın ilk gününün cumartesi olduğu duyuruldu.

DİYANET 'İHTİLAF-I METALİ' ESAS ALIYOR

İslam ülkelerinden bazılarının hilalin, kendi ülkelerinde görülmesini esas alması nedeniyle bayram farklı günlerde kutlanabiliyor.

Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı ise ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, İslam alimlerinin büyük çoğunluğunun ittifakı ile benimsenmiş olan, hilalin yerel olarak görülmesini değil dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas alıyor.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU'NDAN 'BAYRAM HİLALİ' AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 'Hicrî 1444 Şevval Ayı Ve Ramazan Bayramı Başlangıcı' konulu bir açıklama yayımladı. Buna göre Türkiye'de bu yıl Ramazan Bayramı yani Şevval ayı 21 Nisan 2023 Cuma günü başlayacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Bu yıl Ramazan Bayramı 21 Nisan 2023 Cuma günü başlayacaktır. 1444 Şevval Hilali 20 Nisan 2023 Perşembe günü Greenwich saatiyle 04:13´de İÇTİMÂ, aynı gün Greenwich saatiyle 19:19´da RU´YET olacak ve hilal ilk defa Avrupa ve Afrika Kıtalarının batısından itibaren görülmeye başlayacaktır. Hava şartları müsait olması durumunda Avrupa, Afrika ve Amerika kıtasının pek çok şehrinden görülebilecektir.

Kur’an-ı Kerim’de güneş ve ayın bir hesaba göre hareket ettiği (Rahmân, 55/5), bunların diğer fonksiyonlarının yanında aynı zamanda birer hesap ölçüsü de kılındığı (En’âm, 6/96), yılların sayısını ve hesabı bilmemiz için aya menziller tayin edildiği (Yûnus, 10/5), gökler ve yer yaratıldığı zaman on iki ay meydana gelecek şekilde bir nizam konduğu (Tevbe, 9/36) ayın, yeryüzünden hilal şeklinde başlayıp kademe kademe farklı şekillerde görülmesinin insanlar ve hac için vakit ölçüleri olduğu (Bakara, 2/189) belirtilmektedir.

Fakihlerin çoğunluğuna göre; kamerî aylar, ayın güneş battıktan sonra, yeryüzünün herhangi bir yerinden hilal hâlinde çıplak gözle görülmesi veya görebilecek hâlde mevcut olmasıyla başlar (Buhârî, Savm, 5). Günümüzde ayın hilal hâlinde nerede ve ne zaman görülebileceği, hatasız olarak, hesapla tespit edilebilmektedir. Yurdumuzda hesaplamalar, hilalin dünyanın neresinde olursa olsun görüleceği dikkate alınarak yapılmakta ve takvimler hilalin görülebilirlik esasına göre düzenlenmekte; dolayısıyla dini günler de buna göre belirlenmektedir. Bazı İslam ülkeleri ise, kamerî aybaşlarının tespitinde ihtilâf-ı metâli’a itibar etmekte yani hilalin dünyanın herhangi bir yerinde görülmesini veya görülebilirliğini değil, kendi ülkelerinde görülebilirliğini dikkate almaktadırlar. İslam âleminde zaman zaman bizden bir gün önce veya bir gün sonra bayram yapan ülkelerin bulunması bu sebepledir. Bu tür ictihat farklılığından doğan farklı uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermez.

2016 yılında yapılan Hicri takvim Birliği Kongresi, önceki kongrelerin ve fıkıh akademilerinin kararlarını teyit etmiştir. Bu bağlamda 1966 Mecmeu’l-Buhusi’l-İlmiyye, 1973 Kuveyt, 1978 İstanbul Kongreleri ile İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı Mecmeu’l-Fıkhi’l-İslami (Fıkıh Akademisi), 2009 yılında el-Meclisü’l-Urubbi li’l-ifta ve’l-Buhus (Avrupa fetva ve araştırma Meclisi), 2012 yılında Rabıta Fıkıh Akademisi’nin kabul ettiği temel ilke ve ölçütler teyit edilmiştir.

Bunların arasında en önemlileri şunlardır. Kameri ayın başlangıcını tespitteki temel ilke, ister çıplak gözle olsun ister modern astronomik aletlere bağlı gözlemle olsun, hilalin görülmesidir. İhtilaf-ı matalia (yani hilalin farklı zamanlarda farklı yerlerde görülmesine) itibar edilmez. (Bir yerde görüldüğü zaman diğer yerlerde de görülmüş kabul edilir.)

Dolayısıyla 1978 yılında İstanbul kriterlerine göre, Ay’ın hilal olarak görülebilmesi için; içtima pozisyonundan en az 8º ayrılması, güneş battığı anda en az 5º ufkun üstünde olmasının gerekli olduğu görüşü benimsenmiştir. Bu kriterlerden bir tanesi gerçekleşmez ise çıplak gözle ilk gün hilalini görebilmek imkânsız olur.

1444 Şevval Hilali için, 20 Nisan 2023 Perşembe günü Greenwich saatiyle 04:13´de İÇTİMÂ, aynı gün Greenwich saatiyle 19:19´da RU´YET olacak ve hilal ilk defa Avrupa ve Afrika Kıtalarının batısından itibaren görülmeye başlayacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum