Sevgiliye "yerli" gül

Sevgiliye "yerli" gül

Türkiye'deki gül üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını karşılayan İzmir'deki çiçekçiler, sevenleri bu yıl yerli gülle sevindirmeyi hedefliyor- Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Başcıl: - "Mevsim şartlarını göz önüne aldığımızda

İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ - Türkiye'deki gül üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını karşılayan İzmir'deki üreticiler, Sevgililer Günü'nde, seralarında yetiştirdikleri "yerli çiçekleri" satışa sunmaya hazırlanıyor.

Sevgililer Günü heyecanı sadece sevenleri değil, tüm yıl boyunca 14 Şubat'a hazırlanan çiçek üreticilerini de sardı.

Önceki yıllarda don olayı nedeniyle üretimin azalması sonucu pazarın bir bölümünü Kolombiya ve Kenya güllerine kaptıran İzmirli üreticiler, bu sezon havaların iyi gitmesiyle daha fazla yerli çiçeği "aşkın simgesi" olarak sevenlere sunmayı hedefliyor.

Sevgililer Günü'nde tüm Türkiye'de üretilen "yerli gül" sayısının İzmir'de 500 bin, tüm Türkiye'de ise 1 milyon artması bekleniyor.

- "Bizim de kaliteli güllerimiz var"

Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Orhan Başcıl, AA muhabirine, olumlu hava koşullarının yanı sıra Avrupa'dan kesme çiçek ithalatı konusunda devlet tarafından alınan önlemler ve yapılan kontrollerin yerli üretimi desteklediğini söyledi.

Sevgililer Günü'nde önceki yıllarda Kolombiya ve Kenya gibi ülkelerden Hollanda aracılığıyla gül ithal edildiğini belirten Başcıl, şöyle konuştu:

"Kış, bu yıl ılık geçti. Mevsim şartlarını göz önüne aldığımızda geçen seneye göre daha fazla arz söz konusu. Arzımız 1 milyon daha fazla olacaktır. Biz, buradan 3-4 milyon gülü o tarihe sunacağız, tüm ülkedeki arz ise 7 milyona ulaşacaktır. Sadece gül değil, karanfil ve diğer çiçeklerimiz oldukça fazla ve Sevgililer Günü'nde herkese yetecek."

- 20 milyon çiçekten 7 milyonu gül olacak

Türkiye'de üretilen güllerin de artık ithalleri kadar kaliteli olduğunu anlatan Başcıl, sevgililere de yerli çiçek almalarını önerdi.

Başcıl, Sevgililer Günü'nde 20 milyon çiçeği satışa sunacaklarını, bunlardan 7 milyonunun 14 Şubat'ın vazgeçilmezi "kırmızı gül" olacağını dile getirdi.

Ülke genelinde yaklaşık 5 bin 500 üreticisi bulunan kooperatifin, çiçek ihtiyacının da yüzde 80'ini karşıladığını ifade eden Başcıl, hazırlandıkları özel günde hem sevgililerin hem de üreticinin yüzünün gülmesini istediklerini vurguladı.

İnciraltı'ndaki çiçek mezatı müdürü Muhammed Kazdal da şubatta satışın en az yüzde 50 yükseldiğini, yerli üretici ve satıcıyı heyecanlı günlerin beklediğini kaydetti.

- Fiyatta değişiklik beklenmiyor

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış ise birkaç gün içinde daha çok kırmızı gülün mezatlarda satışa sunulacağını söyledi.

Gül ve diğer çiçeklerin fiyatını satıcıların belirlediğine işaret eden Kış, yerli üreticiyi de desteklemek istediklerini vurguladı.

Tek dal kırmızı gül fiyatının dükkanlarda 5-15 lira arasında olacağını bildiren Kış, "Geçen yıl da yerli gülde fiyat aynıydı. Bu özel günde insanlar bizi fırsatçı olarak görüyor ancak biz 5-6 yıldır gülü aynı fiyata satıyoruz" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :