Sevgililer Günü'nde, gülden sonra tercih orkide

Sevgililer Günü'nde, gülden sonra tercih orkide

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dündar:- "Özel günler söz konusu olduğunda kesme çiçekler ön plana çıkıyor"- "Sevgililer Günü'nde gülden sonra orkide başta olmak üzere saksılı bitkilere olan talep de artmaktadır"

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, sevdiklerini mutlu etmek isteyenlerin özel günlerdeki tercihlerinde kesme çiçeklerin ön plana çıktığını belirterek, "Sevgililer Günü'nde gülden sonra orkide başta olmak üzere saksılı bitkilere olan talep de artmaktadır." dedi.

Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de süs bitkileri sektörünün, 5 bin hektarda yaklaşık 4 milyar liralık üretim değeri olan bir alan olduğunu söyledi.

Sektörün üretim konuları bakımından, kesme çiçekler, iç mekan, soğanlı yumrulu bitkiler, dış mekan ağaç ve çalılar şeklinde sınıflandırıldığına işaret eden Dündar, "Özel günler söz konusu olduğunda kesme çiçekler ön plana çıkıyor. Sevgililer Günü'nde gülden sonra orkide başta olmak üzere saksılı bitkilere olan talep de artmaktadır." değerlendirilmesinde bulundu.

Dündar, yaklaşan Sevgililer Günü'nün kesme çiçek üreticileri açısından oldukça önemli olduğunun altını çizerek, 14 Şubat'ın, sevginin ve aşkın sembolü gülün en yoğun satışının yapıldığı gün olduğunu anımsattı.

Üreticilerin, Sevgililer Günü hazırlıklarına eylül ayında başladıklarına dikkati çeken Dündar, "Ülkemizde üretilmeyen renk ve büyüklükteki güller ise ithal ediliyor. Gül ithalatı, üretimin yalnızca yüzde 6'sı kadar. Üreticilerimiz önceden yaptıkları sözleşmelerle 14 Şubat için hazırladıkları çiçekleri piyasaya sunmaya başladılar. Geçen yılki satış rakamı olan 3 milyon adet gülün tüketiciye ulaşmasını bekliyoruz." dedi.

Sevgililer Günü'nde en çok, gülün tercih edildiğini ancak tercihlerde yavaş yavaş değişme olduğunu belirten Dündar, bu kapsamda orkidenin öne çıkmaya başladığını aktardı. Dündar, orkide üretiminin, 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 504,1 artış gösterdiğini belirtti.

Dündar, Türkiye'de kesme gül üretiminin, karanfil ve gerberadan sonra üçüncü sırada olduğunu belirterek, Sevgilerler Günü'nün, emeklerin karşılığının alındığı zamanlardan biri olduğunu kaydetti.

- Süs bitkileri üretimi yüzde 7 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kesme çiçek ve diğer süs bitkilerinden oluşan süs bitkileri üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 1 milyar 619 milyon 28 bine yükseldi.

Geçen yıl üretilen süs bitkilerinin yüzde 65'ini, 1 milyar 50 milyon 585'le kesme çiçekler oluşturdu. Söz konusu dönemde gül üretimi ise yüzde 20,7 artarak, 107 milyon 943 bine yükseldi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :