Sevgililer Günü'nde bir hediyeyle iki mutluluk yaşatın

Sevgililer Günü'nde bir hediyeyle iki mutluluk yaşatın

14 Şubat Sevgililer Günü için her zamankinden farklı bir hediye vermek isteyenler için, doğayı ve hayvanları koruyan, kıymeti eşyaya değil emeğe yüklemeyi hatırlatan pek çok hediye seçeneği var- Bu yıl "hediye" kelimesine farklı bir anlam katmak isteyenle

İSTANBUL (AA) - GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU - 14 Şubat Sevgililer Günü için hediye arayışına girenler, bu yılki tercihlerini doğayı ve hayvanları koruyacak, el işi ürün üretenleri destekleyecek sürprizlerden yana kullanabilirler.

Sevgililer Günü'nde sevdiklerini küçük de olsa bir hediyeyle mutlu etmek isteyenler, son günlerde perakende sektörünü hareketlendirdi. Alışveriş merkezleri ve internetten satış yapılan siteler, giyimden takıya, kozmetikten ayakkabıya, farklı hediye seçenekleriyle tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışırken, sevdiklerine her yılkinden farklı bir sürpriz yapmak isteyenler ise alternatif hediye arayışına girdi.

AA muhabiri, "hediye" kelimesine farklı bir anlam katacak, sadece verilen kişiyi sevindirmekle kalmayıp aynı zamanda doğayı ve çevreyi koruyacak, Türkiye genelindeki dezavantajlı bölgelerde üretim yapanları destekleyecek hediye seçeneklerini derledi.

- Sevdiğiniz için nesli tükenmekte olan bir tür evlat edinin

WWF Türkiye - Doğal Hayatı Koruma Vakfı, bir hediyeyle iki mutluluk yaşatmak isteyenlere sembolik olarak tehlike altındaki bir türü "evlat edinme" önerisinde bulunuyor.

Panda, kutup ayısı, yunus, turna, deniz kaplumbağası, saz kedisi, orfoz, kaplan ya da orangutan seçenekleri arasından bir hayvanı tercih edenler için sevdikleri kişi adına bir sertifika oluşturuluyor. Sertifika e-posta adresine gönderildiği gibi, belirtilen adrese basılı haliyle talep edilirse de özel hediyelerle birlikte gönderilebiliyor.

WWF'nin alışveriş sitesindeyse geliri doğal yaşam faaliyetlerinde kullanılmak üzere satışa sunulan giyim eşyası ve aksesuar seçenekleri bulunuyor.

- 7 Ağaç Ormanları'nda bir fidan

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), her yıl tüketilen kadar ağacın doğaya geri kazandırılması amacıyla oluşturulan İstanbul Silivri'deki 7 Ağaç Ormanları'nda fidanı olmasını isteyenlere seçenek sunuyor. ÇEKÜL'e yapılacak bağış karşılığında hediye verilecek kişi adına bir sertifika ulaştırılıyor.

ÇEKÜL'ün internet sitesinde ayrıca sanatçı Ebru Susamcıoğlu tarafından özel tasarlanan elma ağacı motifli cam broş ve Prof. Dr. Ünal Akkemik'in yazdığı "Ağaçların Dilinden" kitabı, el yapımı bez çantalar, fileler, defter, kalemlik ve kitap ayraçları, reyhan kesesi ve organik tohum topları da satışa sunuluyor.

TEMA da ağaçlandırma sahasında dikilecek fidan için bağışta bulunanlara, sevdikleri kişi adına sertifika oluşturuyor.

- Lösemili çocukları sevindirin

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) ise hediye konusunda en geniş seçeneklere sahip vakıflardan birisi. Geliri lösemili çocuklar ve aileleri yararına kullanılacak ürünlerin satışının yapıldığı LÖSEV Dükkan'da kupadan çantaya, yastıktan magnete pek çok hediye bulabilmek mümkün.

LÖSEV Dükkan'dan ayrıca vakfın iyilik ve umut elçisi Birce Akalay'ın tasarladığı tişörtler de satışa sunuluyor. Sevgililer Günü'ne özel kırmızı renk ağırlıklı hediye seçenekleri olan LÖSEV'de ayrıca bağış karşılığında verilen özel gün sertifikaları da bulunuyor.

- Hamile midillinin bakımını üstlenin

İzmir'de bulunan Angels Farm Sanctuary adlı barınak da 14 Şubat Sevgililer Günü için bir sertifika vermeye hazırlanıyor. Hamile olmasına rağmen otellere kiralandığı ve çalıştırıldığı tespit edilince barınak tarafından kurtarılan midilli için destek verenler, "14 Şubat'ta sizin için bir hayat kurtarıldı" yazılı sertifikanın sahibi oluyor.

Hayvan Hakları Federasyonu'nun (HAYTAP) internet mağazasında da geliri sokak hayvanları yararına kullanılmak üzere giyim eşyasından çantaya çeşitli hediyelikler bulunabiliyor.

- Kadın eli değmiş hediyeler

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfının (KEDV) destekleriyle kooperatiflerde bir araya gelen binlerce kadının el emeği ürünleri de "Nahıl" adı altında satışa sunuluyor. Nahıl'ın internet sitesinde satılan el işi havlular, banyo setleri, cüzdanlar, çantalar, takılar ve mutfak ürünlerinin tamamı, Türkiye'nin dört bir tarafında yaşayan kadınlar tarafından üretiliyor.

Ödemiş Kadın Kooperatifi de yok olan geleneksel zanaatlardan ev ipekçiliğine yeniden hayat veriyor. Kooperatifin internet sitesinde kadınların kozadan elde ettikleri ipek iplerle işledikleri yöreye özgü işlemeler dikkati çekiyor. Elde edilen ipek iplikleri ve ipek kumaşları bitkilerle boyayan kadınlar, üretimin tüm süreçlerinde sıfır atık felsefesiyle hareket ediyor. Kıymeti eşyaya değil, emeğe yüklemeyi hatırlatan bu zanaat, birçok kadına da gelir kapısı oluyor.

Manisa'daki Yırca köyü kadınlarının el emeği ürünleri de internet sitesinden satışa sunuluyor. Yırca Hanımeli adı altında satılan ürünler arasında kalp, gül, arı peteği şeklinde üretilmiş mumlar, ekolojik yöntemlerle yapılmış sabunlar ve bu sabunlar için elde dokunmuş iğne oyalı keseler dikkati çekiyor.

Kilis'teki Ravandalı Kadınlar Derneği, GAP illerinde kadınların kurduğu ender örgütlerden biri olma özelliğini taşıyor. Derneğin internet sitesi aracılığıyla zeytinyağı sabunundan nar ekşisine, el işi ürünlerden pekmeze pek çok ürün, geliri doğrudan üretici kadınlara kalacak biçimde üretiliyor ve pazarlanıyor.

Soma Artisans adlı proje ise 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından geçim zorluğu çeken madenci eşlerine el işi ürünlerini satmak için imkan tanıyor. Somalı kadınların geleneksel tığ ve oya işi ürünlerinin yanı sıra tasarımsal ürünler de internet üzerinden satışa sunuluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :