"Sevakin Adası ortaklığı bir turizm yatırımı"

"Sevakin Adası ortaklığı bir turizm yatırımı"

Sudan Turizm Bakanı Mustafa: "Türkiye ve Sudan arasındaki Sevakin Adası konusundaki ortaklık, turizm yatırımlarını geliştirme programından ibarettir""TİKA, tarihi Hanefi ve Şafi camileri ile gümrük binasını restore etti. TİKA, şu anda da Osmanlı'nın orada

HARTUM (AA) - ŞEYH YUSUF - Sudan Turizm Bakanı Muhammed Ebu Zeyd Mustafa, Türkiye ve Sudan arasındaki Sevakin Adası konusundaki ortaklığın, "turizm yatırımlarını geliştirme" programından ibaret olduğunu, köklü tarihe sahip bu bölgede bir turizm şehri kurmak için çalıştıklarını belirtti.

Mustafa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan temasında gündeme gelen Sevakin adası ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Sudan tarafından bu dosyayla ilgili kendisini görevlendirdiğini ifade eden Mustafa, ayrıca bu büyük yatırım projesinin önündeki olası engelleri ortadan kaldırmak amacıyla adanın bağlı olduğu Kızıldeniz vilayeti hükümetiyle beraber çalışması konusunda da kendisinin yetkilendirildiğini söyledi.

Köklü tarihe sahip bölgede bir turizm şehri kurmak için çalıştıklarını aktaran Mustafa, "Türkiye ve Sudan arasındaki Sevakin Adası konusundaki ortaklık turizm yatırımlarını geliştirme programından ibarettir." dedi.

Sevakin Adasının yeniden imarı projesinin bir anda doğmadığını ifade eden Mustafa, "Yıllardır tarihi bir bölge olan Sevakin'de turizm kenti kurulması projesini pazarlıyorduk. Ülke için önemli bir ekonomik kaynağı olmasıyla ilgili birçok ülkeye ve özel yatırımcılarla istişarede bulunduk." diye konuştu.

Ankara'nın daha önce Hartum'a "Sevakin" konulu bir proje sunduğuna dair söylentileri yalanlayan Mustafa, "Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın'la iletişim halinde olmama ve iki ülke arasında turizm iş birliğiyle ilgili projeler konusunda defalarca görüşmeme rağmen böyle bir konu gündeme gelmedi." ifadesini kullandı.

Mustafa, "Hartum, yıllar önce Sevakin'de bir turizm kenti kurma projesini kültürel miras tutkusuyla tanınan Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Şarika Emiri Şeyh Sultan bin Muhammed El-Kasımi'ye sundu. Kasimi, konuyla ilgilendi. Şarika Emirliği bu konuda araştırma ve fizibilite çalışmaları yaptı ancak ilerleme kaydedilmedi."şeklinde konuştu.

- "TİKA ile yıllardır iş birliği içerisindeyiz"

Kendilerinin talebi üzerine adadaki tarihi binaların restorasyonunu yapan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığıyla (TİKA) aralarında yıllardır devam eden bir iş birliği olduğunu ifade eden Mustafa, "TİKA, tarihi Hanefi ve Şafi camileri ile gümrük binasını restore etti. TİKA şu anda da Osmanlı'nın oradan Afrika Boynuzu bölgesini yönettiği hükümet binasını restore ediyor." dedi.

Turizm Bakanı olarak, Sevakin'deki ziyareti boyunca Erdoğan'ın yakınlarında olduğunu ifade eden Mustafa, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeyi gezdikten ve TİKA'nın restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra turizm yatırımı talebinde bulundu." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın Hanefi Camisi'nin avlusunda Beşir'e talebini ilettiğini aktaran Mustafa, "Orada Erdoğan'ın Türkiye'nin Osmanlı dönemine ait Kızıldeniz'deki Sanganeb Deniz Feneri'nin restorasyonuna katkı sağlayacağı sözü vermesinden başka bir konuşma geçmedi." diye konuştu.

Mustafa, Sevakin projesi haricinde, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığıyla turizmle ilgili sekiz madde içeren bir dizi yürütme programı imzalandığını aktardı.

Sudanlı uzmanlar, Sevakin Adası'nın İslam tarihinin başlıca merkezlerinden olduğunu belirterek, bu bölgenin tarihi itibarının tazelenmesinin, sadece Sudan için değil tüm Afrika ve İslam alemi için önemli bir mesele olduğunu ifade ediyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :