SETA’dan Türkiye-Almanya paneli

SETA’dan Türkiye-Almanya paneli

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu:- “Türkiye-Almanya ticaret hacmi 36 milyar dolar”- “Sözde Ermeni kararı bir kanaattir, bağlayıcılığı yoktur”- Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Irmer:- “Alman medyasının Türkiye üzerinde olums

ANKARA (AA) – Siyaset, Ekonomik ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) Ankara’daki ofisinde Türkiye-Almanya ilişkileri üzerine panel düzenlendi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu panelde yaptığı konuşmada, "Almanya’da 3 milyon insanımız yaşıyor ve bunların 1,6 milyonu ya Alman vatandaşı ya da çifte vatandaş. İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz ise yaklaşık 36 milyar dolar, daha ileri bir ticaret hacmimizin olduğu başka bir ülke henüz yok." dedi.

Sözde Ermeni soykırımı ile alakalı Alman parlamentosunun aldığı kararın bir "kanaat" niteliğinde olduğunu belirten Yeneroğlu, "Parlamentonun kendi kanaatidir, bir bağlayıcılığı yoktur." şeklinde konuştu. Yeneroğlu, "Normal zamanda bir karar için bir araya gelemeyecek grup ve komisyonlar Türkiye söz konusu olunca maalesef bir kararda buluşmuşlardır. Bu da Türk-Alman ilişkilerini ciddi manada zora sokmaktadır." ifadelerini kullandı.

- "Alman medyasının Türkiye üzerinde olumsuz bir algı oluşturduğu görülüyor"

Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Sven-Joachim Irmer ise "Türkiye ile olan ilişkilerin öneminin farkındayız, biz köprüler kurmak için çalışmalıyız. Alman hükümetinin de yapması gerekenler var, bu süreci bir şekilde atlatabilmeliyiz, biz kendi vakfımızda sürekli nasıl çalışabileceğiz diye plan program yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Irmer, son zamanlarda oluşan medya algısına değinerek, "Bu kısır döngüden nasıl çıkabileceğiz, bunu düşünmeliyiz. Devlet ve hükümet başkanları iletişim kurabilmelidir. Alman medyasının Türkiye’ye yönelik olumsuz bir algı oluşturduğu görülüyor." ifadelerini kullandı.

- "Kavga ederek meseleler çözüme ulaşmıyor"

Ülke ilişkilerinde bir sonraki nesillere bırakılabilecek mirasa vurgu yapan Irmer, "Almanya hükümetinin de yapması gerekenler var. Bir tarafın diğer tarafa ‘sen suçlusun’ diye parmak sallaması işe yaramamaktadır. Kavga ederek meseleler çözüme kavuşmaz. Biz ayrıca bir sonraki jenerasyonu da düşünebilmeliyiz, bizden sonraki nesiller için hangi mirasları bırakabileceğimizi değerlendirebilmeliyiz." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :