Meram Alavardı Sarnıç Camii imamı Ali Osman Türkmen’in geçen hafta cuma günkü vaazında, “Düğünlerde dans etmek yataktaki zinanın ayakta yapılan şeklidir” dediğini iddia eden cemaatten bir kişinin şikayeti üzerine Konya Müftülüğü’nde inceleme yapıldı. Şikayet üzerine Merkez vaizlerinden Ali Öge imzalı şikayet dilekçesine verilen cevabi metinde “Düğünlerde sevinç ve eğlenceler ölçülü bir şekilde izhar edilmeli. Davullarla, deflerle düğünler ilan edilmeli. İmkanlar dahilinde düğün yemeği verilmeli, davet edilmeyen yemeklere habersiz ve izinsiz gitmek suretiyle, düğün sahibini zor durumda bırakmanın, dinen doğru olmadığını bilmeliyiz.Gelin ve damat evliliği hazırlanmalı. Evlilikle ilgili dini ve örfi bilgilerle çiftleri hayata daha hazır hale getirmeliyiz.
Dinimizin yasakladığı eğlence türlerinden uzak durulmalı; kendi düğünümüz- eğlencemiz için, başkalarını rahatsız etmemeliyiz” görüşlerine yer verildiği öğrenildi.
Diyanet İşleri Başkanı Profesör Dr. Ali Bardakoğlu da yaptığı açıklamada “Cami hocasının ne dediği tam anlaşılmıyor. Ancak vaizin fetvasında uğultulu, müzikli, içkili yerlerin yerine daha sakin yerler tavsiye ediliyor. Konuyu inceletiyorum. Algılamalar da bazen farklı olabiliyor” dedi.
Bardakoğlu ayrıca, imama isnad edilen ‘düğünlerde dans etmek, yataktaki zinanın ayakta yapılan şeklidir’ sözlerini tasvip etmediğini, konuyu incelettiğini söyledi. Memleket