Bursa'nın meşhur zeytinlerinin anavatanı Gemlik'te, 1981 yılında kurulan Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 44 yıllık geçmişiyle bir başarı hikayesi yazıyor. Kooperatif Başkanı Hulusi Bayrak, 1998 yılına kadar ürünlerini işleyen firmaların yüksek kazançlarını görerek, "Bizden alıyorlar ürünü ve güzel kazanıyorlar. Çünkü bizim ürünlerimiz adeta yok satıyor. Biz de kendimiz işleyelim, zeytinimizden kendimiz kazanalım istedik ve yola koyulduk," diyerek kendi işleme ve pazarlama süreçlerini başlattıklarını kaydetti.
Dalından Sofraya Doğal Lezzet
Katırlı Mahallesi'nde 150 hane ve 200 ortağa sahip olan kooperatif, ürünlerini öncelikle kendi ortaklarından temin ediyor. Güneye bakan yamaçlarda kuru tarım yöntemiyle, doğanın verdiği suyla yetişen zeytinlerle "iyi bir lezzet ve aroma yakaladıklarını" vurgulayan Bayrak, işleme aşamasının, yani mutfağın önemine dikkat çekerek, "Ben kendim ambalajlıyorum ve kendim satıyorum. Dalından sofraya tüm aşamalar kooperatifimizden geçiyor," ifadelerini kullandı.
İç Pazar Önceliğiyle Dengeli İhracat
Katırlı'da yıllık yaklaşık 5 bin ton zeytin üretildiğini ve bu ürünlerin neredeyse tamamının kooperatif tarafından işlendiğini belirten Bayrak, yurt dışından gelen yoğun taleplere rağmen ihracatı kontrollü tuttuklarını açıkladı. Yılda 50 ton siyah zeytini yalnızca İsviçre'ye gönderdiklerini ifade eden Bayrak, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin de talepte bulunduğunu ancak iç piyasayı da dengelemeye çalıştıklarını söyledi.
Bayrak, iç piyasaya verdikleri önemi ise şu sözlerle özetledi: "Almanya'ya evet desek iç piyasaya ürün kalmaz. Benim vatandaşım kıymetli. Ürün yetiştirememem iç piyasa bir tane yiyemez. Bu toprakların eşsiz lezzeti ve aromasını neden yabancılar yesin." Zeytinleri doğal yöntemlerle, kimyasal ve koruyucu madde kullanmadan işlediklerini belirten Bayrak, ürünün ekonomiye kazandırılma sürecinin bir yılı bulduğunu sözlerine ekledi.