Zambiya'daki seçim öncesi gerginlik

Seçim Komisyonu, taraftarlarını şiddetten vazgeçirmemeleri halinde siyasi partileri yasaklamakla tehdit etti

LUSAKA (AA) - Zambiya'da Seçim Komisyonu, 11 Ağustos'ta düzenlenmesi planlanan seçimlerden önce meydana gelen şiddet olayları nedeniyle siyasi partileri uyardı.

Seçim Komisyonu'nun Başkanı Esau Chulu, taraftarları şiddet olaylarına karışan siyasi partilerin ve adaylarının, şiddet olaylarının devam etmesi halinde seçim listelerinde yer alamayacaklarını söyledi.

Chulu, "Komisyon, hiçbir partiyi veya adayı yarışmaktan men etmek istemiyor ancak şiddet devam ederse, seçim yasalarını yürürlüğe sokarak hatalı parti ve adayları yasaklamaktan başka çaremiz kalmayacak." dedi.

Seçim kampanyalarının barışçıl bir atmosferde yapılmasının tüm siyasi partilerin sorumluluğu olduğunu kaydeden Chulu, "Komisyon, Zambiya polisinin seçimlerden önce kanun ve düzenin sağlanması için asayiş yasasını uyguladığını görmek istiyor." ifadesini kullandı.

Chulu, polisin yasayı uygulamada seçici davranmasının bazı bölgelerde yaşanan şiddet olaylarının sorumlusu olduğunu da savundu.

Başkent Lusaka'da dört kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların başka yerlerde tekrarlanmasını istemediklerini vurgulayan Chulu, Lusaka'nın ardından Namwala bölgesindeki seçim kampanyalarının da askıya alındığını ifade etti.

Zambiya, seçimlere haftalar kala iktidardaki Vatansever Cephe (PF) ve muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birlik Partisi (UPND) taraftarları arasında çatışmalara sahne oluyor. Başkent Lusaka'daki olaylarda dört kişinin ölmesi üzerine burada seçim kampanyaları 9 Temmuz'da iptal edilmişti.

Ülkede 11 Ağustos'da düzenlenecek seçimlerde 7 milyondan fazla kayıtlı seçmen devlet başkanını, milletvekillerini, belediye başkanlarını ve yerel yönetim temsilcilerini belirlemek üzere oy kullanacak.



AA

Gündem Haberleri

Yüzsüzlüğün bu kadarı: Önce dolandırdı sonra harçlık istedi
Hatay'da El Sanatları Kursları Depremzede Kadınlara Geçim Kaynağı Oldu
Gökyüzünde görülen ve tanımlanamayan 3 cisim merak uyandırdı
Amatör balıkçı köpek balığını böyle görüntüledi
Erdoğan: İsrail'le tüm ilişkileri kestik