Yurttaşlarına hizmet verecek Suriyeli sağlıkçılar eğitimde

Sağlık Bakanlığı ve AB ortaklığıyla hazırlanan projeyle, Türk doktorlar tarafından Suriyeli hekim ve hemşirelere sağlık sisteminin işleyişi öğretiliyor- Hatay Halk Sağlığı Müdürü Kerkez: - "Proje kapsamında Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde göçmen sağl

HATAY (AA) - SALİM TAŞ - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen Suriyeli doktor ve hemşirelere, sığınmacı yurttaşlarına hizmet sunmaları için sağlık sisteminin işleyişi konusunda eğitim veriliyor.

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) ortaklığıyla hazırlanan proje kapsamında Türk hekimler tarafından, Suriyeli doktor ve hemşirelere, hasta muayenesi, çocuk aşıları, gebe takipleri ve reçete yazımı hakkında bilgi veriliyor.

Hatay'da ocakta açılan Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezi'nde eğitime tabi tutulan Suriyeliler, Türk sağlık sisteminin işleyişini öğreniyor.

Eğitimi başarıyla tamamlayan sağlıkçılar, Türkiye'de Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde açılacak göçmen sağlığı merkezlerinde görev alarak, yurttaşlarına hizmet verecek.

Suriyeli sağlık çalışanlarına yönelik proje 36 ay sürecek.

Hatay Halk Sağlığı Müdürü Bayram Kerkez, AA muhabirine, Suriyeli sağlık çalışanlarına, 7 ilde açılan göçmen sağlığı eğitim merkezlerinde 6 haftalık eğitim verildiğini söyledi.

Suriyeli hastaların göçmen sağlığı merkezlerinde sağlık hizmeti alamaya başlamasıyla hastanelerde oluşan yoğunluğun azalacağına dikkati çeken Kerkez, şöyle devam etti:

''Proje kapsamında Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde göçmen sağlık merkezleri kurulacak. Bu merkezler bizim aile sağlık merkezlerinin eş değeri olacak. Bu merkezlerde Suriyeli doktorlarımız ve hemşirelerimiz çalışacak. Ancak bu merkezlerin sorumluluğu Türk hekimlerinde olacak. Suriyeli doktor ve hemşireler, kendi vatandaşlarının muayenelerini ve koruyucu sağlık hizmetlerini yapacak. Merkezlerin yerinin kirası, iç donanımı, tıbbi ve diğer demirbaşların masrafını, burada çalışacak doktor ve ebe hemşirelerin maaşını Avrupa Birliği karşılıyor.''

Kerkez, Hatay'da, eğitim alan Suriyelilerin görev yapacağı 26 göçmen sağlığı merkezi açılacağını belirtti.

- "20 Suriyeli sağlıkçı eğitim aldı"

Merkezde şimdiye kadar 20 Suriyeli doktor ile hemşirenin teorik ve uygulamalı eğitim aldığını anlatan Kerkez, ''Projenin hedeflerine ulaşacağını düşünüyoruz. Suriyeli doktor ve vatandaşlar, uygulamadan memnun. Bu projeyle Suriyelilere yönelik sağlık sisteminin daha rahat olacağını düşünüyoruz." dedi.

Kerkez, uygulamanın olumlu dönüşleri olacağına işaret ederek, "Suriyeli doktorlar, kendi vatandaşlarına baktığı zaman reçetesini yazacak, hasta da eczanelere giderek ilaçlarını alacak düzeye gelecek. Sevk zincirinin de gelmesiyle, hastanelere gerçekten ihtiyacı olan Suriyeli hastalarımız gitmiş olacak.'' diye konuştu.

- “Vatandaşlarıma hizmet vermek için fırsat oldu"

Merkezde eğitim alan Suriyeli doktor Enabal Yunus ise ülkesindeki savaş nedeniyle 2 yıl önce Hama'dan Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Ülkesinde 4,5 yıl çalıştıktan sonra olayların başlamasıyla işini bırakmak zorunda kaldığını bildiren Yunus, şunları kaydetti:

''Sağlık Bakanlığı ve AB'nin projesinden haberdar oldum ve göçmen sağlığı merkezinde çalışmak için başvuruda bulundum. Kabul edildi. Bu proje işimi sürdürmek ve vatandaşlarıma hizmet vermek için fırsat oldu. Türkiye'den çok memnunuz. Eğitimim bittikten sonra vatandaşlarıma sağlık hizmeti vereceğim. Burada hastaları muayene ederek, hastanelerdeki iş yoğunluğunu da azaltmış olacağız.’’

Antakya Toplum Sağlığı Merkezi hekimi Ünal Balıkel de bilgi ve birikimlerini Suriyeli sağlık çalışanlarıyla paylaşmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, ''Onlara burada Türk sağlık sistemini, ilaçların ticari isimlerini öğretiyoruz. Birlikte hasta muayene ediyoruz." dedi.

AA

Sağlık Haberleri

Zatürre: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Yüzdeki Yağlı Problemi: Nedenleri ve Etkileri
Anne Sütü ile İlgili Sık Yapılan Hatalar
Saç Bakımında Doğru Ürün Seçimi Nasıl Yapılır?